Що таке трудовий договір та терміновий трудовий договір

Що таке трудовий договір та терміновий трудовий договір

В Україні, як і у багатьох цивілізованих країнах, працює система трудових договорів. Вони забезпечують як швидке працевлаштування, а й дають працівникам чимало прав. Про те, що трудовий договір потрібно знати, необхідно замислюватися буквально всім фахівцям.

Також про те, що має бути у трудовому договорі, важливо знати перед його підписанням. Так працівник буде готовий до всіх спірних умов. В принципі, будь-якій дорослій людині потрібно знати, що означає терміновий трудовий договір або як виглядає стандартний договір. Від цього залежить подальша робота, заробіток і навіть звільнення.

Що означає трудовий договір?

що має бути в трудовому договорі

В Україні трудові відносини між роботодавцем та працівником регулюються Трудовим кодексом України (ТКУ). Одним із основних інструментів, що регулюють ці відносини, є трудовий договір. Існує кілька видів трудових договорів, серед яких звичайний (безстроковий) трудовий договір та строковий трудовий договір. Вони мають велику кількість загальних характеристик та трохи відмінностей. До того ж умови, що потрібні для трудового договору (термінового та стандартного), можуть також відрізнятися. В іншому, насамперед варто знати, що таке терміновий трудовий договір і як із нього зробити стандартний. Інше вже не так значуще і можна вивчити "по ходу справи).

Що це безстроковий договір?

Почнемо з того, що трудовий договір — це угода між працівником та роботодавцем, за якою працівник зобов'язується виконувати роботу, визначену цим договором, а роботодавець — виплачувати заробітну плату та забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи. Тобто це угода, яка вигідна всім сторонам.

Безстроковий договір укладається на невизначений термін. У цьому працівник має право розірвати трудового договору, попередивши роботодавця протягом двох тижнів. Роботодавець може розірвати договір лише у випадках, передбачених Трудовим кодексом України. Це так звана стандартна угода, яка також вигідна всім. Законом встановлюється порядок, коли хто може розірвати договір. Також він припускає, що працівнику надаються всі передбачені законом соціальні гарантії, включаючи відпустку, лікарняні та різні компенсації.

Такий договір не просто так називається стандартним. Він досить універсальний та прозорий на практиці. Багато роботодавців обирають саме такий вид договорів, щоб привернути працівника до себе.

Строковий трудовий договір

що має бути в трудовому договорі

Трудовим Кодексом України передбачено співробітництво та з іншими типами договорів. Наприклад, терміновий трудовий договір — це угода між працівником та роботодавцем, укладена на певний термін або на час виконання певної роботи. Тобто зазвичай термін такого договору менший, ніж стандартний.

Договір укладається на конкретний термін, який зазначається у документі. Це може бути певна дата (наприклад, один рік), так і період виконання певної роботи (наприклад, до завершення проєкту). Зазвичай, такі контракти підписують саме для проєктів. Довгострокова перспектива співпраці залишається, але не гарантовано.

Терміновий трудовий договір може бути укладений лише у випадках, передбачених законом, наприклад для виконання тимчасової роботи, сезонної роботи, заміни тимчасово відсутнього працівника. Тобто почати підписувати такі договори на свою думку роботодавець не може.

Дуже важливий аспект, що терміновий трудовий договір припиняється після закінчення терміну його дії. Розірвати його достроково можна лише на підставах, передбачених Трудовим кодексом України. Такий процес є досить складним.

Основна різниця між такими договорами

Терміновий та стандартний договір мають багато спільного, але також багато відмінностей. Про що йде мова:

  1. Термін дії. Трудовий договір укладається на невизначений термін, у той час, як строковий трудовий договір укладається на певний термін або на час виконання конкретної роботи.

  2. Підстави для укладання. Стандартний трудовий договір може бути укладений у будь-яких випадках, якщо роботодавець та працівник досягли угоди, а ось терміновий трудовий договір укладається лише у випадках, передбачених законом.

  3. Розірвання договору. Стандартний трудовий договір передбачає, що працівник може розірвати договір за власним бажанням, попередивши роботодавця за два тижні. Роботодавець може розірвати договір лише з законних підстав. Щодо термінового договору, то його дія припиняється автоматично після закінчення строку або виконання роботи. Він також може бути розірваний достроково лише за спеціальними підставами.

  4. Соціальні гарантії. Звичайний договір передбачає, що працівникові надаються всі соціальні гарантії, передбачені Трудовим кодексом. Щодо термінового трудового договору, то працівникові також надаються соціальні гарантії, однак у разі закінчення терміну дії договору вони можуть бути обмежені часом роботи за договором.

Трудовий договір та строковий трудовий договір в Україні мають свої особливості та відмінності.

Наскільки ефективним є трудовий договір в Україні?

трудовий договір що потрібно знати

Ефективність трудового договору в Україні можна оцінити за декількома аспектами:

  1. Правовий захист працівників. КЗпП надає працівникам значні гарантії, включаючи право на справедливу оплату праці, нормований робочий день, щорічні оплачувані відпустки та захист від необґрунтованих звільнень. Однак, попри ці правові норми, на практиці можуть виникати випадки їхнього порушення. Часто працівники стикаються із проблемами невиплати заробітної плати, примусовими переробками та іншими порушеннями трудових прав.

  2. Дотримання трудових норм роботодавцями. У великих компаніях та державних установах норм трудового законодавства частіше дотримуються, ніж у дрібному бізнесі. У деяких випадках, особливо у приватному секторі, роботодавці можуть використовувати неофіційні схеми працевлаштування, щоб уникнути виконання своїх зобов'язань перед працівниками.

Такі договори мають багато і позитивних, і негативних аспектів, що цілком логічно.

Читайте також: