Найкращі методики вивчення англійської мови самостійно

Найкращі методики вивчення англійської мови самостійно

Наразі вивчення іноземних мов не лише пріоритет, а й можливість подорожувати, пізнавати світ, нові культури. Звичайно, для цього необхідні найкращі методики вивчення англійської мови.

Щоб вибирати найкращі методи вивчення англійської мови, потрібно спочатку визначитися з напрямком, наприклад, у пріоритеті вивчити граматику або підтягнути розмовні навички. В цілому, найкращий метод вивчення англійської мови самостійно буде для кожного свій, тому що різні методи відповідно розраховані на різні рівні та способи сприйняття інформації.

Вишукуючи найкращі методи для вивчення англійської варто завжди зважати на свій комфорт та вподобання. 

Найкращий метод вивчення англійської мови

Підбираючи для себе найефективніший метод вивчення англійської мови, насамперед слід розуміти свої цілі. А вже після цього знайдуться й способи вивчення вдома чи з учителем.Одразу також треба розуміти, що вчити самому не завжди просто, а частіше це навіть складніше. Тому такий шлях точно не буде простим.

Вивчення англійської самостійно може бути дуже ефективним, якщо застосовувати різноманітні методики та підходи. Тобто можна поєднувати відразу кілька методик, що ефективніше.

найкращі методики вивчення англійської мови

Весь процес вивчення мови досить універсальний та простий. Він має свою чітку структуру, яка зрозуміла та логічна. А ще вона дозволяє вивчити мову не просто для галочки, а щоб її використовувати у реальному житті.

Отже, як почати вивчати іноземну мову:

  1. Постановка цілей та планування.

  2. Збільшення словникового запасу.

  3. Вивчення граматики.

  4. Спільна практика.

  5. Розмовна практика.

Кожен цей етап займає певний час і потребує різних зусиль.

Постановка цілей

На перших етапах потрібно визначитися з метою і наскільки можна скласти план. Вона ляже в основу мотивації, а саме ця мотивація дозволить не залишити навчання на півдорозі.

Отже, що потрібно робити:

  1. Визначення цілей. Вирішіть, для чого потрібна англійська. Це може бути робота, подорожі, навчання чи просто бажання розширити кругозір.

  2. Планування. Розробіть план навчання, визначивши, скільки часу готові витрачати щодня чи щотижня вивчення мови.

Загалом цього буде достатньо, щоб почати вивчати англійську мову.

Словниковий запас

Щоб вивчати будь-яку мову, потрібний достатній словниковий запас. Без нього не вдасться далі навчатись граматики. Словниковий запас також потрібен, щоб вільно розмовляти з іноземцями.

найкращі методи вивчення англійської мови

Для розширення словникового запасу є кілька способів:

  1. Картки (flashcards). Використовуйте програми, такі як Anki або Quizlet, для створення та запам'ятовування нових слів.

  2. Контекстне навчання. Вчіть слова в контексті речень, а не окремо. Це допомагає краще запам'ятовувати значення та використання слів.

  3. Тематичні списки. Створюйте списки слів на теми, які вам цікаві або необхідні (наприклад, подорожі, робота, їжа тощо).

Методів вивчення іноземних слів досить багато, просто потрібно вибрати свій.

Граматика

Починаючи вивчати іноземну мову, багато уникають граматики. Вона найскладніша і найчастіше найнудніша у процесі вивчення мови.

Щоб спростити цей процес, можна використати досить лаконічну літературу:

  1. Підручники та онлайн-курси. Використовуйте перевірені підручники та курси, як "English Grammar in Use" Реймонда Мерфі.

  2. Практичні вправи. Регулярно виконуйте вправи на граматику. Сайти на кшталт Grammarly та Khan Academy пропонують чудові ресурси.

  3. Зворотній зв'язок. Шукайте способи отримувати зворотний зв'язок за своїми граматичними помилками. Це можуть бути мовні обміни, форуми чи спілкування з носіями мови.

Звичайно, будь-який підручник дасть базові знання у граматиці.

Читання та прослуховування

Далі потрібно читати та прослуховувати якомога більше матеріалу англійською мовою. Це дозволить освоїти нові слова.

Для читання підійдуть книжки чи статті. Почніть із адаптованих книг для певного рівня, а потім переходьте до оригінальних текстів. Можна читати новинні сайти, блоги та журнали.

Підійдуть для практики та аудіокниги. Поєднуйте читання з прослуховуванням аудіокниг. Це покращує вимову та сприйняття на слух. Також можна використовувати інтерактивні матеріали. Використовуйте програми, які надають тексти з озвученням та вбудованими словниками.

Окрему увагу слід приділити прослуховуванню. Для цього підійдуть подкасти та аудіокниги. Слухайте подкасти англійською мовою, як BBC Learning English або ESLPod. Також підійдуть фільми та серіали. Для початку можна вибрати фільми із субтитрами, а потім уже перейти на повноцінний фільм без перекладу.

Ще один варіант — слухати музику англійською, аналізуючи тексти пісень. Це допомагає вловити розмовні висловлювання та сленг.

Розмовна практика

Далі вже справа заходить за практику. Що в цьому допоможе:

  1. Мовні обміни. Знайдіть партнера з мовного обміну через сайти, такі як iTalki або Tandem. Це дозволить спілкуватися з носіями мови.

  2. Запис себе. Записуйте свої розмови та переслухуйте їх. Це допомагає покращити вимову та виявити помилки.

  3. Мобільні додатки. Використовуйте такі програми, як HelloTalk, для спілкування з іншими людьми, які вивчають англійську.

Загалом практика — це один із найважливіших процесів.

Крім усього іншого, не слід забувати про лист. Пишіть англійською щодня. Це може бути щоденник, блог або просто нотатки. Також беріть участь в обговореннях на форумах або соціальних мережах, як Reddit або спеціалізовані групи в Facebook. Як варіант, використовуйте інструменти як Grammarly, щоб перевіряти свої тексти на помилки.

Повне занурення (Immersion)

Є ще один метод, як швидко вивчити мову. Він називається “занурення у середу”. Для цього можна змінити мову на пристроях, як телефон або комп'ютер. Також можна заводити багато друзів, які розмовляють іноземною мовою.

Якщо можливо, подорожуйте до англомовних країн для практики мови в природному середовищі.

Читайте також: