"Це, на жаль, не скоро станеться": Боррель оцінив перспективи закінчення війни в Україні

ЄС зобов'язаний надавати допомогу Україні - Жозеп Боррель

Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель розповів про свою зустріч з українським урядом, коли йому поставили запитання про реакцію ЄС на можливе вторгнення Росії на початку 2022 року. Цю історію він розповів на Всесвітньому економічному форумі в Саудівській Аравії.

Боррель відвідав Україну 6 січня 2022 року і побував на Донбасі, де відчувався дух війни. Під час зустрічі з українським прем'єр-міністром Денисом Шмигалем та іншими представниками уряду йому поставили просте запитання про те, чи підтримає ЄС Україну у випадку вторгнення Росії.

"В той момент я не міг відповісти. Пізніше ми відповіли: 'Ми підтримуємо вас'. І я думаю, що ми мусимо давати цю відповідь, бо в іншому разі історія світу буде зовсім інакшою. Я не знаю, де Путін зупинить цю війну, бо це він її почав", - розповів Боррель.

За словами Борреля, ЄС зобов'язався надавати допомогу Україні та продовжувати це робити до закінчення війни, хоча він зазначив, що це станеться не скоро. Головний дипломат ЄС зазначив, що хоча європейці не мають наміру вступати в війну за Донбас, вони можуть допомогти українському народу припинити цю катастрофу.

Джерело: NV