"Чи справді Україна зацікавлена у боротьбі з корупцією?" - The Economist

Стаття у британському виданні The Economist

Вінстон Черчилль говорив про бульдогів радянської влади, що борються під килимом. У сучасній українській політиці гра менш порочна, хоча часто так само непрозора. Юрій Ніколов, український журналіст-розслідувач, порівнює цю практику зі сценою із трилера "Престиж" 2006 року, в якій Майкл Кейн пояснює, що секрет магії полягає у відверненні уваги від трюку.

"Справжня гра зазвичай відбувається десь в іншому місці", - каже він.

За два дні вихідних Україна стала свідком двох великих корупційних історій, які потрапили в новини. На перший погляд, вони показують, що уряд проводить ініціативу реформ. У вересні президент Володимир Зеленський заявив, що замінить міністра оборони Олексія Резнікова після кількох місяців корупційних скандалів у його відомстві. На день раніше СБУ затримала скандального олігарха Ігоря Коломойського, за підозрою в шахрайстві та відмиванні грошей. Але є питання щодо термінів та характеру обох втручань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Китайці декілька разів натякали Путіну закінчувати війну. Побачили слабкість" - полковник

Зеленський зосередився на ролі свого міністра оборони як хороброго та надійного товариша протягом 550 днів війни. Але, визнаючи необхідність змін, президент сказав, що його репутація заплямована. Багато хто, у тому числі західні партнери, вважали Резнікова харизматичним і винахідливим переговірником. Він був одним із внутрішнього ядра, яке залишалося у Києві протягом усього вторгнення, незважаючи на величезні небезпеки. Однак його недоброзичливцям він запам'ятається двома скандалами, пов'язаними з яйцями та зимовими куртками.

Журналістська діяльність Ніколова викрила і те, й інше. У лютому його розслідування показало, що міністерство Резнікова платило 17 гривень за яйця, хоча ринкова ціна становила лише п'ять. Резніков якимось чином пережив цей скандал, але в серпні на нього обрушився ще один. Він показав, що його міністерство купило військову форму в Туреччині, очевидно, з величезною націнкою. Рахунки-фактури у Туреччині показали, що вартість курток становила $29, а не $86, сплачених Україною.

Рєзніков, судячи з усього, не брав безпосередньої участі в жодному зі скандальних контрактів

Джерела в уряді кажуть, що Резніков не брав безпосередньої участі в жодному з контрактів. Він не призначав чиновників, які підписали угоди. Але те, що він погано впорався з обома скандалами, зробило його відхід неминучим.

"Міністр оборони став об'єктом жартів. Це не найкращий імідж у воєнний час", - каже джерело, близьке до правоохоронних органів України.

Умеров грав важливу роль як переговірник з усіх питань - від угоди щодо зерна до більш сірого світу угод зі зброєю

Очікується, що український парламент підтвердить відставку Резнікова (його звільнили 5 вересня. - Gazeta.ua) та затвердить кандидатуру Рустема Умерова. Умеров, голова Фонду державного майна - хтось на зразок темної конячки. За лаштунками він грав важливу роль як переговірник з усіх питань - від угоди щодо зерна, яка дозволила здійснювати експорт із заблокованих українських портів Чорного моря - до більш сірого світу угод зі зброєю. Він колишній інвестиційний банкір та видатний член кримськотатарської громади.

Він не був першим кандидатом на цю роботу. Джерела повідомляють, що інші кандидатури, хотіли створити власні команди в Міністерстві оборони. Натомість Умеров розглядався як компромісний кандидат - лояльний адміністратор, але також шанований серед активістів боротьби з корупцією.

"Його просто не цікавлять гроші. Я покладаю на нього великі надії", - каже Ярослав Железняк, депутат та колега Умерова з опозиційної партії "Голос".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На концерті у Кобзона: скільки генералів втратила РФ за час війни

Команда Зеленського сподівається, що такі риси дозволять їм придушити суспільний гнів. Недавні опитування свідчать, що шість із десяти українців вважають, що корупція - головний чинник, який стоїть на шляху до військової перемоги над Росією.

Офіс президента, зважаючи на все, також стежив за результатами опитувань, коли виступав проти Коломойського. Колись один із найвпливовіших людей України, олігарх став значно менш впливовою фігурою після націоналізації його основних банківських активів, після звинувачень у серйозному шахрайстві.

Коломойський колись був близьким до Зеленського, і телеканал олігарха "1+1" просував спочатку його серіал-комедію, а потім президентські амбіції, але ці двоє поступово розійшлися. Це дозволило президенту наочно та публічно показати свою боротьбу з корупцією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Контрнаступ можна буде оцінити в кінці року" - старший лейтенант Армії оборони Ізраїлю

Проте роль СБУ, служби, яку контролює президент, у боротьбі з Коломойським викликала здивування. Джерело в правоохоронних органах повідомляє, що більш незалежне, і підтримане Заходом НАБУ планувало висунути звинувачення проти олігарха пізніше цього тижня. Дехто інтерпретує дії СБУ як спробу вкрасти заголовки новин у НАБУ. Або ще менш поблажливо, як спробу зірвати справу і дозволити Коломойському уникнути суду. Справи, порушені СБУ, широко розглядаються як більш залежні від політичних забаганок. Їхнє ведення часто означає завершення справи.

"Побачимо найближчими днями, чи НАБУ здатне висунути власні звинувачення Коломойському", - припускає джерело.

Чи постане Коломойський перед судом, і чи можна змінити ситуацію в Міністерстві оборони? Вирішення обох історій визначить, наскільки Захід готовий продовжувати фінансування України

Чи постане Коломойський перед судом, і чи можна змінити ситуацію в Міністерстві оборони? Остаточне вирішення обох історій певною мірою визначить, наскільки Захід готовий буде продовжувати підтримувати фінансування України. Ніколов заявив, що відновлення уваги до корупції може вплинути лише на зловмисників в уряді.

"Чим більше очей у тебе, тим важче обдурити", - каже він.

Ціна яєць під час війни добрий показник ефективності його роботи. Вона знову знизилася в Міністерстві оборони до семи гривень.

Переклад Gazeta.ua