Чоловіки за кордоном зможуть отримати консульські послуги після 18 травня: умова

Чоловіки за кордоном зможуть отримати консульські послуги після 18 травня: умова

МЗС України відновлює прийом заяв на консульські дії для чоловіків призовного віку

17 травня 2024 року Міністерство закордонних справ України оголосило про відновлення прийому заяв на вчинення консульських дій для чоловіків призовного віку (18-60 років) з 18 травня 2024 року.

На протязі тривалого періоду часу прийом таких заяв був призупинений з метою оновлення нормативних документів і алгоритмів інформаційно-комунікаційних систем, що стосуються змін в законодавстві. Прийом був тимчасово зупинений з 23 квітня 2024 року.

Згідно з новими правилами, чоловіки призовного віку, які звертаються за консульськими послугами, повинні представляти свій військово-обліковий документ (ВОД) у паперовому або електронному форматі (е-ВОД).

Паперовий ВОД може бути в посвідченні про приписку до призовної дільниці, військовому квитку або тимчасовому посвідченні військовозобов'язаного. Електронний ВОД можна буде створити самостійно в електронному кабінеті призовника з 18 червня 2024 року.

Громадяни, у яких немає жодного документу, що посвідчує приписку до призовної дільниці або воєнної служби, можуть тимчасово скористатися альтернативною можливістю - стануть на тимчасовий консульський облік або оновлять свої дані консульського обліку. Ця можливість буде доступна до запуску функції самостійного створення е-ВОД у електронному кабінеті призовника.

Є виключення, коли подання ВОД не потрібно: оформлення посвідчення особи на повернення до України, виконання консульських дій в інтересах дитини, один з батьків якої є іноземцем або особою без громадянства, подання заяви від арештованої або позбавленої волі особи.

Електронний кабінет призовника, осіб, які мають військові зобов'язання, та резервіста буде реалізовано у вигляді мобільного застосунку під назвою "Резерв+". З 18 травня буде можливість оновити контактні дані в застосунку, а з 18 червня - створити електронний ВОД після оновлення відповідних даних.