Данілов відповів на "повільний контрнаступ" сімома аргументами

Данілов відповів на

Останнім часом майже серіально почастішали публікації, в яких розповідають про "повільний український контрнаступ", "неправильний напрямок удару", "розпорошення сил", "великі втрати техніки", "нецільове використання коштів".

Такі теми підхоплюють українські ЗМІ і з особливим задоволенням тиражують російські інформаційні смітники. Про це написав секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов.

Секретар РНБО назвав сім пунктів, "які маємо пам'ятати".

Жодна країна не стикалася із подібним

1. Жодна держава і жоден президент у світі, до нападу Росії на Україну, не стикався з прямою загрозою знищення цілої нації з боку країни, яка має перший за розміром ядерний арсенал і яка була країною-гарантом її безпеки, зазначив.

При цьому Україна вимушена вести бойові дії і чинити опір агресору в умовах, коли вся країна знаходиться у зоні потенційного ураження ворога ракетним озброєнням таких обставин ще не було у світовій практиці.

Західні генерали орієнтуються саме на український досвід

2. Після 1945 року на європейському континенті не було досвіду успішного управління і керівництва збройними силами чисельністю сотні тисяч військовослужбовців в умовах повномасштабної конвенційної війни він є у Сил оборони України, сказав Данілов.

При цьому українським військовим протистоїть переважна за чисельністю й озброєнням армія противника. Діючі командувачі, генерали або адмірали ЄС, США або НАТО орієнтуються саме на український досвід, а теоретики змушені редагувати усталені військові доктрини.

Останній раз плани оборони розроблялись у 40-их роках

3. Останній раз плани оборони, наступу і контрнаступу в умовах повномасштабної війни на Європейському континенті генеральними штабами різних країн розроблялись у 30-40-х роках минулого століття.

До цього періоду відноситься і практика керування (в умовах не навчань, а бойових дій) корпусами і бригадами з тисячами одиниць техніки. Цей досвід і знання набувають українські військові.

Лінія фронту у тисячі кілометрів

4. Жодного разу за майже 80 років повноцінна лінія фронту довжиною у тисячі кілометрів не пересікала Європу. За цей час встигло вирости щонайменше три покоління, що дали світу офіцерів, журналістів, експертів і політиків, які не знали війни.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Експерти спираються на старі знання

5. Експерти, які аналізують і коментують перебіг українського спротиву російській агресії, вимушені спиратися на старі знання і не мають оновленого теоретичного багажу (він тільки формується), перевіреного практикою української війни.

Тому всі оцінки та прогнози відносно перебігу війни потрібно сприймати з огляду на таку обставину.

Виклики наймасштабніші з часів Другої світової війни

6. Логістичні виклики, які постали перед Україною, стали чи не наймасштабнішими з періоду закінчення Другої світової війни.

Мільйони тонн військових і супутніх вантажів, десятки тисяч контрактів і закупівель, тисячі постачальників і сотні тисяч кілометрів складних маршрутів транспортування, пише секретар РНБО.

При цьому абсолютна унікальність ситуації полягає в тому, що головний логістичний центр знаходиться за межами країни-споживача. Терміни невідкладно і терміново. У ситуації, коли "затримання справді смерті подібне", зазначив.

Україна перша використовує сучасне озброєння у такій кількості

7. Україна перша у XXI столітті за революційно короткий проміжок часу створила комплексні операційні системи управління боєм і керування військами, провівши їх практичне випробування у реальних умовах.

У цьому столітті жодна країна не використовувала у такій кількості і з такою інтенсивністю сучасне озброєння, побудоване на інноваційних технологіях.

"Часто-густо маємо поверхневі судження, некомпетентність і не бажання пошуку істини, а одномоментність дутої сенсації. Виграючи "лайки", можна загратися і програти країну", ‒ заявив Данілов.

Дев'ятий рік триває агресія Російської Федерації проти України. 2014-го російські окупанти захопили Крим, Донецьк і Луганськ. 24 лютого 2022 року РФ розпочала повномасштабну війну проти України.

З початку повномасштабної російської агресії Сили оборони звільнили від окупантів понад 40 тис. кв. км. території. Це більше, ніж територія Молдови і трохи менше, ніж два Ізраїля, повідомив СтратКом ЗСУ.