Енергетика, фінанси та торгівля: Євросоюз прийняв 14-й пакет санкцій проти Росії

Прийняття нового пакету санкцій ЄС проти Росії
Прийняття нового пакету санкцій ЄС проти Росії

Міністри закордонних справ країн ЄС затвердили нові санкції проти Росії

Міністри закордонних справ країн ЄС, які зустрічаються сьогодні в Люксембурзі, ухвалили 14-й пакет санкцій проти Росії у зв'язку з її агресією проти України, повідомляє "Хвиля".

Новий пакет санкцій стосується енергетики, фінансів та торгівлі і має на меті ускладнити обхід раніше запроваджених санкцій. До списку санкцій також додали 116 фізичних та юридичних осіб, відповідальних за дії, що загрожують територіальній цілісності України.

Нові обмеження передбачають заборону послуг перевантаження російського газу на території ЄС з метою реекспорту до третіх країн. Також заборонено нові інвестиції та надання товарів, технологій та послуг для завершення проектів, які підтримують Росію. Крім того, операторам ЄС, які продають бойові товари третім країнам, мають встановити механізми контролю, щоб запобігти реекспорту.

Європейська рада

Заборонено також ввозити, переміщувати чи вивозити українські культурні цінності та інші товари археологічного, історичного, культурного, рідкісного наукового чи релігійного значення, якщо є підстави підозрювати, що ці товари були незаконно вивезені з України.

ЄС також впровадив обмеження щодо конкретних судів, які беруть участь у війні Росії проти України. Крім того, запроваджено обмеження на польоти до ЄС та транспортування вантажів автомобільним транспортом, а також подальші обмеження на експорт товарів, що сприяють збільшенню промислового потенціалу Росії.

Оператори ЄС зможуть вимагати компенсацію за збитки, завдані російськими компаніями через санкції та експропріацію. Також введено обмеження на прийом заявок на реєстрацію в ЄС певних прав інтелектуальної власності громадянами Росії та компаніями з метою компенсації дій російського уряду та судів.

Зазначимо, що раніше ЄС запровадив "газові санкції" проти Росії.

Читайте також