Конгрес США хоче ухвалити допомогу Україні від $50 до $100 млрд на рік - WSJ

Конгрес США хоче ухвалити допомогу Україні від $50 до $100 млрд на рік - WSJ

Сенат Сполучених Штатів планує проголосувати за річний пакет допомоги Україні на суму від $50 до $100 мільярдів. Це великий пакет, який було б доречніше ухвалити одноразово, замість кількох менших. Деякі сенатори та помічники, які були допитані, визначили загальну суму, необхідну для фінансування України на наступний рік, від $50 до $100 мільярдів. Сенатор-республіканець Ліндсі Грем зазначив: "Я хочу зробити це і більше не повертатись до цього, щоб українці пережили наступний рік, а росіяни розуміли, що для них це на гірше, а не на краще."

Демократ Тім Кейн вважає, що для такого пакету допомоги буде достатньо голосів у обох палатах. Він наголосив: "Багато з нас вважають, що в цьому є певна логіка: замість того, щоб робити це поступово, що може ставати дедалі складніше, краще просто бути відвертими з людьми щодо того, що таке довгострокова допомога."

Конгресмен Майкл МакКол, головний республіканець у Комітеті Палати представників у закордонних справах, заявив, що він і інші законодавці, які підтримують Україну, зустрічались з радником Білого дому з національної безпеки Джейком Салліваном і наголосили на тому, що річне фінансування має більше сенсу.

Ініціатори пакету розраховують ухвалити його протягом періоду з 16 жовтня до 17 листопада. Міністерка з питань армії Сполучених Штатів Америки Крістін Вормут заявила, що Конгрес повинен затвердити додаткове фінансування для передавання боєприпасів як Україні, так і Ізраїлю.

Раніше президент США Джозеф Байден наказав надати додаткову допомогу Ізраїлю, а Пентагон оголосив про надсилання авіаносної групи ВМС США до Середземномор'я. У вересні президент України Володимир Зеленський зустрічався з Байденом у Вашингтоні, відносини між Україною та США є продуктивними, відзначив Зеленський.