Хто такий промоутер: все про професію промоутера

Така професія, як промоутер, не нова і використовується буквально в усіх країнах світу. Тож питання, хто такий промоутер і чим він займається, мало для кого секрет.

Утім, інформація, хто такий промоутер, може допомогти швидко знайти роботу у 2024 році. Саме промоутер хто це — відповідь на питання, ким можна швидко працевлаштуватися. Така спеціальність не вимагає багато навичок, а професія може бути корисною в будь-якій точці планети. 

Промоутер це хто і чим займається?

Почнемо з того, хто це, а потім і що робить такий професіонал. 

Промоутер (від англ. promoter) —  це людина або компанія, що займаються просуванням і рекламою будь-яких продуктів, послуг, подій або ідей. Вони працюють над створенням публічного інтересу і приверненням уваги до свого продукту або заходу через різні маркетингові та рекламні кампанії.

Якщо копнути глибше, професія промоутера виникла, як відповідь на попит: необхідність ефективного маркетингу та просування товарів і послуг.

хто такий промоутер

Така професія стала особливо популярною у сфері розваг, спорту, музики, моди та інших галузях, де важливим є привернення уваги цільової аудиторії та створення позитивного іміджу компанії. Сьогодні ж промоутери використовують різні інструменти та методи, як-от реклама, публічні заходи, спонсорство, соціальні медіа, прямі продажі тощо, щоб досягти мети та успішно просувати продукти. Загалом промоутер робить рекламу, при цьому найчастіше використовують найпростіші інструменти.

Що входить в обов'язки промоутера?

Обов'язки промоутера залежать від конкретної сфери діяльності та цілей просування, але зазвичай вони включають:

  1. Планування і координація маркетингових проєктів. В їхні обов'язки можуть входити і розробка стратегії просування, вибір відповідних каналів комунікації та визначення бюджету.

  2. Іноді в їхні обов'язки входить і створення рекламних банерів, буклетів, рекламних роликів, пресрелізів та інших матеріалів для привернення уваги до продукту або заходу. Такі обов'язки обумовлюються з роботодавцем. 

  3. Організація та проведення промо-акцій. Планування та реалізація промо-заходів, виставок, демонстрацій продукції, презентацій та інших заходів для залучення цільової аудиторії також входить в обов'язки промоутера. 

  4. Взаємодія з потенційними клієнтами, партнерами, спонсорами та іншими зацікавленими сторонами для співпраці часто лягає на промоутера. 

  5. Аналіз ефективності маркетингових кампаній, збір зворотного зв'язку від клієнтів, відстеження трендів і конкурентного середовища також може стати їхніми обов'язками.

  6. Робота із соціальними медіа. Створення та підтримка сторінок у соціальних мережах, ведення акаунтів, публікація контенту і взаємодія з підписниками.

  7. Презентація продукту або послуги. Проведення презентацій, виступів на конференціях, вебінарах та інших заходах для привернення уваги до продукту або послуги.

  8. Аналіз ринку та конкурентів. Іноді в обов'язки промоутера входить вивчення ринку, аналіз конкурентів, виявлення потенційних загроз і можливостей для розвитку продукту або бренду.

Утім, саме поняття промоутер може означати різні обов'язки. Є промоутери, які просто роздають листівки на вулиці, а є повноцінні організатори рекламного проєкту. 

Як стати промоутером в Україні?

В Україні кожен може стати промоутером. Для цієї професії не потрібна велика підготовка. Що для цього потрібно:

  1. Освіта. Хоча спеціальна освіта в галузі маркетингу або реклами може бути корисною, вона не завжди обов'язкова. Однак навчання або курси з маркетингу та просування можуть допомогти вам отримати основні знання та навички. У принципі, базу доведеться вивчити, що важливо. 

  2. Почніть з малого, можливо, працюючи промоутером на тимчасових або часткових роботах, беріть участь у заходах, промо-акціях або активностях, пов'язаних з маркетингом. Так вдасться набратися досвіду, який важливіший у роботі, ніж базові знання. 

  3. Далі освойте навички організації заходів, що важливо. Ці навички будуть ключовими для успішної роботи в галузі просування.

  4. Переглядайте вакансії промоутерів на різних платформах з працевлаштування, звертайтеся до агентств з організації заходів та рекламних агентств, шукайте вакансії на сайтах компаній, які вас цікавлять. Загалом знайти такі вакансії більш ніж доступні. 

  5. Оновіть своє резюме та створіть профіль на професійних соціальних мережах, як-от LinkedIn. Утім, це не завжди потрібно.

  6. Продовжуйте розвиватися і навчатися новим методам і технологіям у сфері маркетингу та просування, щоб залишатися конкурентоспроможним на ринку праці.

В іншому освоїти цю професію досить легко.

Скільки можна заробити промоутером у різних країнах?

Заробіток промоутера дуже різниться в різних країнах. Важливий і досвід, і загалом навички. Адже не завжди промоутер — це проста робота на кшталт роздавати листівки. Іноді від промоутера вимагається й організація різних заходів.  Зарплата залежить і від країни, де працює промоутер.

хто такий промоутер і що він робить

Ось приклади таких зарплат:

  1. США: від 10 до 25 доларів на годину для промоутерів-початківців, до 50 і вище на годину для досвідчених фахівців або тих, хто працює на велику компанію. 

  2. Велика Британія: від 8 до 15 фунтів на годину для промоутерів-початківців, до 25 і вище на годину для досвідчених фахівців.

  3. Німеччина: від 8 до 20 євро на годину для новачків, до 30 і вище на годину для досвідчених промоутерів або тих, хто працює на великі компанії. 

  4. Україна: від 50 до 200 гривень на годину для промоутерів-початківців, у середньому від 100 до 300 гривень на годину для досвідчених фахівців. Однак зарплата може залежати від регіону, компанії та умов роботи.

Загалом на зарплату впливає саме регіон, де працює промоутер. Компанія також вносить свої корективи в те, де і як, за скільки працюватиме промоутер з різним досвідом роботи.