Ларс фон Трієр оскандалився заявою про росіян – РНБО відреагувало

Ларс фон Трієр оскандалився заявою про росіян – РНБО відреагувало

Скандальний данський режисер 67-річний Ларс фон Трієр на тлі передачі Україні винищувачів F-16 осоромився заявою про російську армію.

Коментуючи в Instagram фото прем'єрки Данії Метте Фредеріксен із Володимиром Зеленським, він написав: Russian Lives Matter also (життя росіян також важливі), передає Gazeta.ua. Реакцію людей на таке висловлювання режисер бачити не захотів, оскільки станом на ранок 23 серпня коментарі під його дописом закриті.

"Пану Зеленському і пану Володимиру Путіну, а також не в останню чергу пані Фредеріксен (яка вчора, як по вуха закохана, позувала в кабіні однієї з найстрашніших машин для вбивств сучасності, посміхаючись від вуха до вуха): життя росіян теж мають значення! Із найкращими побажаннями, Ларс", ‒ написав кінодіяч, некоректно використавши алюзію на гасло Black Lives Matter.

Головний секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов у Twitter відреагував на слова скандаліста й дав пораду данському режисеру у відповідь на його шпильку:

"Страшною машиною для вбивств сучасності" режисер назвав літак F-16. Річ у тому, що 20 серпня Володимир Зеленський побував у Данії, де забрався до кабіни даного винищувача разом із прем'єр-міністеркою Данії. Реальна війна ‒ це не про кіно, де актори лиш удають біль та грають у життя чи смерть. Наразі кожен живий окупант ‒ це живий вбивця українця, а не кіношна абстракція".

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Данілов зазначив, що неможна в таких питаннях вставати на бік "ката". Чиновник закликав Трієра уявити ситуацію, коли його маму, тата, дружину, інших близьких або рідне місто понівечила, спаплюжила, зґвалтувала чи вбила чергова російська ракета або російський солдат.

"Вибір між катом і жертвою стає трагедією, коли митець обирає сторону ката. Україна живе не в абстракції, а в жорстокій реальності, в якій росіяни ‒ вбивці. У такому разі абстракція лицемірного "гуманізму" набуває зовсім інших рис ‒ реального, а не вигаданого життя", ‒ вказав секретар РНБО.

Ларс фон Трієр режисер, сценарист, актор, володар понад 100 нагород і номінацій. Відомий своєю суперечливою кар'єрою, яка триває вже майже 40 років.

У 2011 році на кінофестивалі у Каннах фон Трієр заявив, що він нацист і симпатизує Адольфу Гітлеру. За це його вигнали з Канн та оголосили персоною нон ґрата.

У 2019 році дав інтерв'ю Ксенії Собчак, де сказав про Другу світову, що "війна була жахливим злом не лише для євреїв, але й для росіян".

У 2022 році в режисера діагностували хворобу Паркінсона.

Серед його популярних фільмів: "Догвілль" (2003), "Антихрист" (2009), "Меланхолія" (2011), "Німфоманка" (2013).