На заході України можуть створити економічні кластери

Логотипи економічних кластерів на Україні
Логотипи економічних кластерів на Україні

Експерти Консультативної ради з економічної політики при Міністерстві економіки України представили новий документ, в якому запропонували кроки для прискорення економічного зростання.

У цьому документі передбачено заходи у сфері розвитку виробництва, транспортної політики, підвищення людського капіталу, а також забезпечення умов для повернення українців з-за кордону.

"У сфері розвитку виробництва пропонується враховувати регіональну специфіку, зосереджуватися на найбільш адаптивних секторах економіки, таких як сільське господарство та інформаційні послуги, а також залучати внутрішні та зовнішні інвестиції. Експерти пропонують створити економічні кластери на Заході та Південному Заході України, що будуть захищені географічною відстанню та сучасними системами ППО", - повідомили у Міністерстві економіки.

Досягнення успіху в транспортній сфері передбачає інтеграцію в транспортну систему ЄС та розвиток прикордонної інфраструктури. Це сприятиме створенню нових робочих місць та розвитку бізнесу в прикордонних регіонах. Особливу увагу слід приділити побудові залізниці Краків - Львів зі стандартною шириною колії, яка є пріоритетним проєктом Європейської комісії.

"У сфері зайнятості експерти пропонують ефективно перерозподіляти працівників між регіонами, де є більша потреба у праці та більша кількість виробництва. В цій сфері також передбачають реформу державної політики зайнятості, поліпшення тимчасового бронювання працівників та відновлення збору та публікації даних Держстату. Щодо підвищення продуктивності праці, автори документа зауважили, що в умовах війни Україна повинна зробити працю більш ефективною, щоб отримувати більше продукції з наявних ресурсів. Це передбачає додаткові заходи з дерегуляції господарської діяльності, прийняття нового Трудового кодексу, спрощення податкової системи та впровадження діджиталізації державних послуг", - повідомили у Міністерстві економіки.

Читайте також