Нацбанк повідомив про рекордні міжнародні резерви України

Нацбанк повідомив про рекордні міжнародні резерви України

Станом на 1 квітня міжнародні резерви України становили $31 878,2 млн. Це рекордний обсяг резервів за останні 11 років.

У березні резерви зросли на 10% завдяки надходженням від міжнародних партнерів на тлі менших обсягів чистого продажу валюти Національним банком та помірних боргових виплат в іноземній валюті. Про це повідомляє пресслужба Нацбанку.

За даними НБУ, упродовж березня 2023 року динаміку міжнародних резервів визначала низка чинників. Зокрема, надходження на користь уряду та виплати за обслуговування й погашення державного боргу.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

На валютні рахунки уряду в Національному банку надійшло $5 105,4 млн. З цієї суми:

$1 756,6 млн від уряду Канади;

$1 617,1 млн від ЄС;

$1 253,1 млн від Сполучених Штатів (через трастовий фонд Світового банку);

$2,2 млн від Міжнародної асоціації розвитку (IDA), що є частиною Світового банку;

$476,5 млн від розміщення валютних облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП).

Водночас уряд України виплатив за обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті $486,8 млн.

Інший чинник ‒ операції Національного банку на валютному ринку України. Так, у березні 2023 року Нацбанк продав на валютному ринку $1 674,1 млн та викупив до резервів $5,2 млн. Обсяги інтервенцій НБУ з продажу іноземної валюти на валютному ринку України знижуються третій місяць поспіль.

"Така динаміка в березні зумовлена кількома факторами: сезонним чинником, обмеженням непродуктивного відпливу капіталу (в тому числі через урегулювання діяльності у сфері грального бізнесу) та стабілізацією курсових очікувань. Останньому сприяла послідовна монетарна політика НБУ, спрямована на підвищення привабливості гривневих активів та відмова від прямого фінансування дефіциту бюджету у 2023 році", ‒ йдеться у повідомленні.

На зростання резервів вплинула також переоцінка фінансових інструментів унаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют. У березні за рахунок переоцінки вартість фінансових інструментів збільшилася на $697,6 млн.

В НБУ наголошують, що поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 4,2 місяця майбутнього імпорту.

Державний борг України протягом 2022 року зріс на $13 млрд. Станом на березень 2023 року він складає $111 млрд. Про це під час пресконференції повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Україна більше не буде друкувати гроші для фінансування військових та інших видатків. Коли торік Нацбанк був змушений друкувати мільярди гривень, аби закрити дефіцит бюджету, це "створило величезні ризики для макрофінансової стабільності". Про це у коментарі Financial Times заявив голова Національного банку України Андрій Пишний.