"Настав переломний етап війни" – експерт про новий "Рамштайн"

В межах нового "Рамштайну" Україна отримає боєприпаси і засоби протиповітряної боротьби. Захід ще більше чітко окреслив питання з навчанням пілотів для літаків F-16. Наші партнери кажуть, що зараз настав переломний період війни. Однак все залежить від успіхів на кількох ділянках фронту і постачання артилерії та боєприпасів до неї. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий експерт Іван Січень.

"Росія продовжує завдавати удари по Україні Харкову, Одесі, Миколаєву. Нам вкрай потрібні засоби ППО. Новий "Рамштайн" підняв саме це питання. Для нас дуже потрібно зробити так, щоб уламки російських ракет падали подалі від цивільних об'єктів. У росіян все ще залишається перевага в авіації. Тут теж допоможуть засоби протиповітряної оборони, які працюватимуть на фронті. На "Рамштайні" також говорили про снаряди. Під час наступу їх треба все більше. Ми вже більш-менш нівелювали перевагу Росії в артилерії за рахунок знищення їх засобів. Щоб це продовжити треба більше високоточних снарядів", сказав Січень.

Росія на Куп'янському напрямку проводить наступальні операції, і нам потрібно більше снарядів, щоб вражати ворога. Тут у допомозі можуть стати касетні боєприпаси, додав експерт.

"Це снаряди, які дозволяють вражати більшу площу. Для боротьби з росіянами Україні також дуже потрібна авіація. На "Рамштайні" підняли питання навчання наших пілотів на F-16 та створення інфраструктури. За допомогою літаків зможемо подолати перевагу росіян у тактичній авіації. Зараз вони скидають бомби, не заходячи в наш повітряний простір. З нашими літаками поки не можемо повністю цьому протидіяти", уточнив Січень.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

На фронті відбувається підготовка до переломного моменту, наголосив експерт.

"Важливе значення матимуть питання, чи вдасться стримати масований наступ росіян на Луганщині та чи зможемо отримати позитивні результати нашого наступу під Бахмутом і на півдні. Якщо звільнемо Бахмут нівелюємо єдине досягнення росіян за кілька місяців. Нам також треба виходити до Азовського моря, щоб перерізати сухопутний коридор між Кримом і Росією. Важливий рух у бік Мелітополя, Бердянська, Сіверськодонецька, Попасної, Лисичанська. Якщо досягнемо цих успіхів, то зможемо сказати, що почали вигравати війну. Але цей вирішальний період не буде швидким це кілька місяців важких боїв", уточнив Січень.

Підготовка практичних тренувань українських пілотів на винищувачах F-16 була однією з головних тем 14-го засідання Контактної групи з питань оборони України. Про це заявив за підсумками зустрічі у вівторок міністр оборони Сполучених Штатів Америки Ллойд Остін. Раніше цього місяця 11 країн-партнерів разом з Україною підписали меморандум про навчання українських пілотів на винищувачах F-16.

Також під час зустрічі йшлося про забезпечення України додатковими потужностями протиповітряної оборони та боєприпасами. На попередньому засіданні у форматі "Рамштайн" партнери обговорили посилення протиповітряної оборони України.