"Один касетний боєприпас прирівнюється до десяти звичайних" – які можливості ЗСУ дає нова зброя

Україна вже отримала касетні боєприпаси і це допоможе розширити масштаби ураження росіян на фронті. Уламки потрапляють на дистанцію у півтора футбольних поля.

Однак застосовувати зброю доведеться за кількох умов. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий експерт Іван Ступак.

"Касетні боєприпаси можуть дати масштаб ураження росіян. Візуалізуйте два снаряди. Один летить і вдаряється в землю вибух, уламки в радіусі близько 50 метрів. Інший снаряд вибухає над землею і розлітається на 50-70 частин. Падає з парашутом чи стрічкою для контролю польоту. А уламки потрапляють на дистанцію у півтора футбольних поля. Коли вони падають, все на цій території зноситься. Один касетний боєприпас прирівнюється до десяти звичайних", сказав Ступак.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Касетних боєприпасів варто було б мати більше, але ми будемо їх обмежено використовувати, додав експерт.

"Тільки за населеними пунктами і маємо фіксувати використання на мапі. Ці боєприпаси заборонені конвенцію 2008 року, але США та Україна її не підписували. Цю зброю вважають негуманною, але якщо подумати то яка зброя взагалі гуманна? У росіян касетні боєприпаси були давно і вони їх активно використовують. Засудження щодо України було з боку європейських країн, які підписали цю конвенцію. І їм треба було якось відреагувати. Але були повідомлення, що не тільки Штати будуть давати нам ці боєприпаси. Можливо, через США нам їх передаватимуть країни ЄС, щоб це було юридично чисто", пояснив Ступак.

Україна вже отримала касетні боєприпаси від США. Про це сказав командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський.

Міністр оборони США Ллойд Остін пояснив, що Україна зобов'язалася використовувати ці боєприпаси лише у "належних місцях". Касетні снаряди не будуть використовувати у населених пунктах.