Посварити Україну з ЄС: аналітики назвали ще одну причину російських ударів по українських портах

Посварити Україну з ЄС: аналітики назвали ще одну причину російських ударів по українських портах

Окрім інших наслідків, зривом зернової угоди та ударами по українських портах РФ, ймовірно, ще й намагається погіршити відносини між Україною та країнами Євросоюзу.

Адже доводиться шукати альтернативні шляхи експорту зерна. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Європейські чиновники заявили, що ЄС прагне перевозити більше українського зерна автомобільним та залізничним транспортом, щоб компенсувати вихід Росії із угоди у Чорному морі.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Разом з тим п'ять країн Центральної Європи Польща, Угорщина, Румунія, Словаччина та Болгарія закликали ЄС продовжити заборону імпорту зерна з України щонайменше до кінця року.

Так, прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що Польща збереже свою заборону на імпорт українського зерна з 15 вересня, навіть якщо ЄС на це не погодиться.

Таке рішення Польщі засудив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. За його словами, це недружній та популістський крок, який серйозно вплине на глобальну продовольчу безпеку та економіку України.

Раніше експорт українського зерна через Польщу та інші країни ЄС викликав опір місцевих фермерів.

Російські обстріли портової інфраструктури в Одесі призведуть до масштабної продовольчої кризи у світі, сказав перед початком Ради міністрів ЄС із закордонних справ високий представник ЄС Жозеп Боррель. Він назвав варварськими вчинками свідоме знищення запасів зерна, яке призначалося на експорт.

В міноборони країни-агресорки Росії заявили, що удари по Одесі та Миколаєву, внаслідок яких загинули мирні люди, були помстою за пошкодження Кримського мосту.