"Путін не може виграти цю війну": що пише світова преса

Голова ГУР Кирило Буданов каже, що його відомство має шпигунів в оточенні Володимира Путіна. Він також згадав про замахи росіян на нього. Глава МЗС Фінляндії заявила, що допомога Заходу Україні не благодійність, бо Україна воює за всю Європу та світову безпекову архітектуру. Також додала, що ЄС може робити більше за допомогою Києву та для посилення європейської безпеки. Франція зробила сильний жест, передавши Україні далекобійні ракети SCALP, здатні бити на 250 км. Ось дещо з того, що писали у світових ЗМІ.

"Український шпигун виходить із тіні", Reuters, Велика Британія

Він носить пістолет, коли у нього беруть інтерв'ю іноземні журналісти та обговорює розвідувальні дані воєнного часу. На підлозі його київського офісу зброя та військове екіпірування. Він каже, що має "джерела", близькі до Путіна.

Для глави розвідки України, 37-річного Буданова створено надзвичайно публічний профіль, який він використовує, щоб поширювати своє повідомлення та погрожувати Росії. За його словами, сьогодні голова шпигунів не може залишатися в тіні.

"Без цього вже неможливо. Усі наступні війни виглядатимуть так. У будь-якій країні. Можна сказати, ми започатковуємо тренд", - сказав глава ГУР.

За його словами, Україна зробила висновки про необхідність донести своє повідомлення після 2014 року, коли Москва застала світ зненацька, захопивши Крим та розв'язавши опосередковану війну на сході.

Наразі росіяни програють інформаційну битву - Буданов

"Інформаційну війну ми повністю програли у 2014 році. А війну, що розпочалася 2022 року, почали зовсім по-іншому. Наразі росіяни програють інформаційну битву", - каже він.

Оскільки заколот найманців ПВК "Вагнера" в Росії минулого місяця зробив правлячий режим у Москві ще більш непрозорим і нестабільним, Буданов скористався можливістю зважити те, що українські шпигуни знають про свого ворога.

Він каже, що "вагнерівці", що збунтувалися, прямували до ядерної бази в гонитві за атомною зброєю, розміром із рюкзак. Декілька джерел у РФ, з якими спілкувався Reuters, частково підтвердили цю версію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Захід посилюватиме нашу обороноздатність" - Володимир Горбач про саміт НАТО

Буданов також послався на перехоплене опитування, проведене російським МВС, яке, за його словами, показало, що бос найманців Євген Пригожин мав підтримку всередині Росії.

Він зазначив, що точно передбачив вторгнення Росії ще до того, як 2022 року розпочалася повномасштабна війна.

"У нас є свої джерела у найближчих кабінетах до Путіна. Тому ми зазвичай знаємо, що відбувається", каже Буданов.

Загадковий і напружений сидів він за своїм столом у військовій формі під зображенням сови - символу його відомства. Вона встромила пазурі в кажана - емблему російської військової розвідки.

Жалюзі його кабінету закриті мішками з піском на вікнах.

Кремль назвав "жахливим" слова Буданова, що "ми продовжуватимемо вбивати росіян у будь-якій точці світу до повної перемоги України"

Призначений у серпні 2020 року, Буданов став свідком різкого зростання своєї популярності та публічного авторитету в Україні під час війни. Його зображують закулісним натхненником зусиль з завдання ударів у відповідь по Росії. У російських ЗМІ він фігура для ненависті. Кремль назвав "жахливим", зроблене ним у травні зауваження, що "ми продовжуватимемо вбивати росіян у будь-якій точці світу до повної перемоги України".

Буданов розпочав військову кар'єру як оперативник спецназу і служив на сході після того, як Росія анексувала Крим, а її маріонетки захопили частини Донбасу. Був тричі поранений.

Відколи очолив шпигунську службу, на нього вчинили безліч невдалих замахів. Зокрема, був невдалий вибух його автомобіля, внаслідок якого нападник був сам підірваний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто очолить наступний бунт у Росії?

"Єдине, що можу сказати, це те, що вони не припинили спроби, але повторюся - все марно", - каже він.

Наприкінці травня російська авіація завдала удару по його штабу в Києві, що викликало повідомлення в російських ЗМІ, що він був тяжко поранений. Буданов применшив ці новини.

"Це була не перша їхня спроба. Як бачите, ми знову тут, у основних приміщеннях цієї будівлі. Коли ви були зовні, могли бачити, як люди нормально ходять та працюють", - сказав він.

"Фінляндія заявляє, що західна допомога Україні "не благодійність", The Financial Times, Велика Британія

Фінляндія відповіла на заяви, які прозвучали на саміті НАТО, що Україна не висловила подяки за підтримку Заходу, заявивши, що допомогу Києву не слід розглядати як благодійність.

Міністр закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен заявила в інтерв'ю, "що нам на Заході треба зрозуміти, що це не благодійність, бо Україна бореться за нас. Вони борються за нашу свободу та архітектуру європейської безпеки".

Під час саміту НАТО у Вільнюсі на початку тижня між Києвом та деякими західними чиновниками виникла напруженість, що підірвало демонстрацію єдності союзників перед лицем російською агресії.

Президент Володимир Зеленський розкритикував НАТО за "абсурдну" відсутність чітких термінів вступу його країни до Альянсу. Високі чиновники зі США та Великої Британії заперечили, що Україна має бути вдячна за допомогу та не переходити одразу до наступного пункту у своєму списку побажань щодо зброї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розбиті "кадировці" та жахи у СІЗО Донецька: історія "азовця", який майже рік був у полоні

"Ми не Amazon", - сказав британський міністр оборони Бен Уоллес. Пізніше Зеленський відповів, що не знав, що має висловити подяку "особисто" міністру.

Валтонен сказала, що Захід надалі відданий Україні.

"Я б не сказала, що є якась втома, і сподіваюся, що її ніколи не буде", - сказала вона.

Пункт про взаємну оборону Альянсу завжди залишається політичним рішенням що відправити, скільки, на яких умовах надати допомогу глава МЗС Фінляндії

За її словами, навіть якби НАТО задовольнило вимоги України щодо більш чіткого шляху до членства, це "не було б 100% гарантією" швидкого вступу. А після членства пункт про взаємну оборону Альянсу "завжди залишається політичним рішенням що відправити, скільки, на яких умовах надати допомогу", сказала вона.

Союзники України взяли на себе довгострокові зобов'язання щодо забезпечення її безпеки та підтримали можливе членство країни в НАТО, хоча ця підтримка не виправдала очікувань Києва, а також деяких членів НАТО, таких як країни Балтії та Польща.

Пізніше Зеленський постарався наголосити на вдячності України за постійну допомогу і назвав довгострокові зобов'язання в галузі безпеки з боку країн "Великої сімки" та інших держав "значною перемогою в галузі безпеки", що, врешті-решт, допоможе Україні на шляху до НАТО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли українські пілоти на F-16 закриють українське небо

Валтонен сказала, що для США та їхніх партнерів найважливіше "продовжувати зміцнювати підтримку".

На запитання, чи можна розраховувати, що США робитимуть це, якщо такий скептик України, як Дональд Трамп, виграє вибори у 2024 році, вона відповіла, що Конгрес США відіграв важливу роль у підтримці, але війна також ясно показала, що Європа може зробити більше.

"Є правда, що Європі потрібно робити більше. Якою б сумною не була війна, ключовим висновком стало те, що в Європі раптово з'явилося усвідомлення, що нам потрібно інвестувати в нашу оборону значно більше, ніж ми робили раніше", - говорить Валтонен.

Вона сказала, що війна в Україні також допомогла виявити слабкість Росії. Фінляндія, яка десятиліттями була нейтральною країною, що межує з РФ, вступила до НАТО у квітні після швидкого вступу.

Президент Джо Байден у четвер вирушив до Гельсінкі, щоб взяти участь у саміті США та країн Північної Європи.

"Постачання Францією ракет SCALP Україні знаменує зміну західної стратегії", France 24, Франція

Президент Франції Еммануель Макрон викликав справжній ажіотаж, коли 11 липня після прибуття на саміт НАТО у Вільнюсі оголосив про постачання Україні ракет великої дальності SCALP.

"Це сильний жест. Франція дає українським ВПС можливість краще підтримувати контрнаступ і бити далі", - сказав професор Університету Париж-Сорбонна, військовий історик та колишній дослідник НАТО Гійом Ласконжаріас.

Ракети SCALP вже в Україні

Ця крилата ракета повітряного базування, розроблена спільно Францією та Великою Британією. Лондон з травня постачає Україні власну версію SCALP Storm Shadow. З радіусом дії понад 250 км вона дозволить Києву дістатися до контрольованих Росією районів країни. Ракети SCALP вже в Україні.

За словами швейцарського військового експерта Олександра Вотраверса, досі країни-члени НАТО, зокрема Франція, вважали, що зброя великої дальності може становити політичний ризик.

"Цей тип зброї викликає запитання в тому сенсі, що українці можуть використовувати її для ударів по критично важливій інфраструктурі в Росії. Захід вважав, що українці можуть вдарити ними по ГЕС, АЕС чи навіть Красній площі", - сказав Вотраверс.

Але сьогодні на ракети великої дальності дивляться в іншому світлі. Оскільки в SCALP є можливість ведення вогню з безпечної відстані, то не потрібно стріляти з лінії фронту.

Дальнобійні ракети критично важливі для України, щоб порушити російську логістику, командування та управління

Цей новий тип озброєння допоможе українцям продовжити контрнаступ.

"Такий потенціал критично важливий для України, щоб порушити російську логістику, командування та управління. Удари SCALP допоможуть із підходом України, який полягає у повільному наступі, щоб захистити свої сили та скоротити втрати, наскільки можливо", - сказав Іван Клищ, співробітник Міжнародного центру оборони та безпеки в Естонії.

SCALP можуть вражати бункери та певну інфраструктуру за російською лінією фронту, оскільки вони є надзвичайно точними. Їх також важко виявити, а значить, ймовірність влучення в ціль дуже висока.

Київ пообіцяв Парижу не використовувати ракети за межами своїх міжнародно-визнаних кордонів.

Макрон, якого давно критикували за те, що підтримував стосунки з Путіним, сподіваючись на якнайшвидше завершення конфлікту, помітно змінив позицію з кінця 2022 року. Зважаючи на те, що він постійно висловлює підтримку Києву, Вотраверс каже, що він "зовсім не здивований заявою Макрона".

"Нові ракетні поставки передусім, рекламний хід. Франція перебуває під тиском, так само як інші країни. Це своєрідні перегони, хто більше допоможе Україні", - каже Вотраверс.

За словами заступника директора Французького інституту міжнародних та стратегічних відносин Жан-П'єра Молні, мета відправлення ракет великої дальності посадити Росію за стіл переговорів.

"Захід хоче дати Зеленському всі засоби, необхідні для забезпечення успіху українського контрнаступу. Вони хочуть показати Путіну, що ця допомога триватиме протягом тривалого часу, що надаватиме незмінну підтримку, і тому Путін не може виграти цю війну", - сказав Молній.

Запаси ракет SCALP у французькій армії оцінюються у 400 штук або менше. За даними Французького інституту міжнародних відносин, їхня ціна за одиницю - 850 тис. євро. Кількість ракет, поставлених Україні, не уточнюється.

Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков заявив, що дії Франції були "помилкою", і що Росія буде змушена "вжити контрзаходів" у своїй війні в Україні.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що перший день саміту НАТО у Вільнюсі приніс Україні розпливчасті обіцянки, що колись стане членом Альянсу, але без чітких умов і плану вступу. Києву для приєднання до НАТО не потрібно проходити етап ПДЧ і буде створено Раду "Україна-НАТО", тобто Україна зможе скликати дипломатів Альянсу. Гострий твіт Зеленського розлютив США, коли Байден намагається показати єдність Альянсу, і покласти це досягнення у політичну скарбничку напередодні президентської кампанії в Америці. Туреччина відмовилася блокувати вступ Швеції до Альянсу.