"Репетиція контрнаступу" ‒ українські військові провели тренування в Німеччині

На військовій базі США у Німеччині відбулися кабінетні навчання за участю американських генералів та українських військових.

Тренування називають частиною підготовки до майбутнього контрнаступу Збройних сил України. Раніше аналогічні навчання допомогли ЗСУ спланувати наступ в Херсонській області. Про це повідомляє New York Times.

Зокрема, українські командири тестували низку варіантів наступу. Американські генерали допомагали ЗСУ виробити найбільш ефективну стратегію. Але рішення про те, як саме планувати контрнаступ, залишиться за українськими військовими.

Один з учасників навчань, американський генерал Крістофер Каволі, верховний головнокомандувач Об'єднаних збройних сил НАТО у Європі, високо оцінив "феноменальну" адаптивність ЗСУ.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Ми збираємося допомогти їм адаптуватися ще краще", ‒ наголосив Каволі.

Навчання також відвідав голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі. Він описав "величезний стіл із картами, значками та іншими військовими атрибутами, призначеними для позначення можливих битв".

"Українці переміщують речі на цих картах, щоб з'ясувати, як їм краще діяти, і вони визначають переваги та недоліки пов'язаних із цим ризиків. Це звичайна справа, яку роблять усі військові", ‒ зазначив Міллі.

Водночас суть майбутніх операцій не розголошується. Джерела NYT припустили, що ЗСУ можуть прорвати російські оборонні рубежі на північному сході чи сході країни, зокрема в Донецькій та Луганській областях. Україна також може розпочати наступ на півдні, націлившись на так званий сухопутний коридор, що сполучає материкову частину Росії з Кримом.

Видання також наголошує, що військові планувальники Пентагону вважають критично важливим надання Україні засобів ППО, а не лише танків, боєприпасів та бойових машин.

Строки закінчення війни не є точними. Закінчення війни залежить не лише від України, заявив секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов. Він пояснив, що це може бути і місяць, і два, а може і півроку чи трішки більше.

Різні спікери української влади дають різні прогнози на закінчення війни в Україні. Головний радник головнокомандувача ЗСУ генерал Віктор Назаров пояснив, що війна Росії проти України може тривати ще щонайменше один рік.