Річниця бунту Пригожина: британська розвідка розкрила, чим займається «Вагнер»

Річниця бунту Пригожина: бойовники «Вагнер»
Річниця бунту Пригожина: бойовники «Вагнер»

Один рік тому, 24 червня 2023 року, Євген Пригожин очолив групу "Вагнера" у протесті проти російського командування звинувачуючи його у корупції та недбалості. Міністерство оборони Великої Британії про це повідомило у Twitter.

В результаті, кілька високопоставлених воєначальників були заарештовані за звинуваченням у корупції. Проте колишній міністр оборони Росії Сергій Шойгу змінився та вже не є об'єктом зневаги Пригожина, повідомили у британському мінобороні.

Євген Пригожин загинув в авіакатастрофі 23 серпня 2023 року, але група "Вагнера" продовжує існувати та очолюється його сином Павлом Пригожино та Антоном "Лотосом" Єлізаровим.

За інформацією британської розвідки, група "Вагнера" залишила фронтову лінію в Україні у травні 2023 року та була замінена нерегулярними формуваннями чеченського та російського "добровольчого корпусу" міноборони. "Африканський корпус" Росії замінив "Вагнера" у Сирії та Лівії наприкінці 2023 та на початку 2024 року відповідно. Однак, група "Вагнера" все ще має свої дислокації у Білорусі, Малі та Центральноафриканській Республіці.

Крім того, Пригожин був першим, хто запровадив практику вербування ув'язнених для служби в Україні. Після того, як цю практику прийняло міністерство оборони Росії у лютому 2023 року, група "Вагнера" заключила контракт з понад 48 тисячами ув'язнених, більшість з яких загинула у бойових діях. Загалом, кількість ув'язнених у Росії зменшилася принаймні на 150 тисяч людей з лютого 2022 року.

Міноборона Британії зазначила, що ймовірно більшість цих ув'язнених було звільнено у обмін на службу в Україні.

Нагадаємо, що Євген Пригожин загинув разом з 10 іншими особами у авіакатастрофі у Тверській області РФ. Літак був вразений російською протиповітряною обороною до падіння.

Читайте також