Росія готується обирати Путіна знову: як це було і чому цього разу все може змінитися

Росія готується обирати Путіна знову: як це було і чому цього разу все може змінитися

Найближчі президентські вибори в Росії за планом мають відбутися 17 березня 2024 року. Виборча кампанія стартує після їхнього офіційного призначення Радою федерації в грудні 2023 року, тобто менш ніж за рік. Однак російські еліти вже почали опрацьовувати різні сценарії виборів і виходять з того, що кампанія пройде за планом, у 2024 році, а Володимир Путін візьме в ній участь. Gazeta.ua згадала біографію російського диктатора та те, як він вигравав вибори раніше.

Москва готує тест виборів 2024

Протестувати ті чи інші рішення для виборів 2024 року у Кремлі хочуть на регіональних виборах у вересні 2023 року. За словами джерел російських медіа, на регіональних виборах "діятимуть усі ті особливі умови, з якими Кремлю доведеться зіткнутися і на президентських виборах".

Зокрема у Кремлі планують, як вони проводитимуть "вибори" на захоплених територіях України. Обговорення майбутньої президентської кампанії з експертами розпочалося у січні 2022 року.

Путін був тричі "обраний" президентом

Російський диктатор перебуває при владі з 2000 року. Він двічі "обирався" президентом у 2000 та 2004 роках, а у 2008 році його змінив Дмитро Медведєв, а Путін став главою уряду. Вибори у Росії міжнародна спільнота ставить під сумнів через велику кількість фальсифікацій.

Виток капіталу, за підрахунками незалежних фінансистів, за останні три роки становив $280 млрд

Середня зарплата в Росії на кінець третього президентського терміну Путіна при перерахунку у доларах відповідає рівню жовтня 2005 року, а ВВП країни у 2016 році "досяг" рівня 10-річної давності. Виток капіталу, за підрахунками незалежних фінансистів, за останні три роки становив $280 млрд.

У той же час воєнний бюджет Росії з 2000 року зріс у більш 4,4 раза. В Росії за правління Путіна зміцнилися бюрократія та корупція, встановився тотальний контроль над ЗМІ та утвердилася державна пропаганда. У країні масово арештовують за мирні протести і придушують свободу слова. В Росії фактично не існує парламентської опозиції - Державна дума підконтрольна Путіну і його оточенню.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Путіна підозрюють у замовленні вбивства російського опозиціонера Бориса Нємцова, який активно підтримував Україну й засуджував політику Кремля. Однією з причин убивства називають його доповідь "Путін. Війна", в якій Нємцов наводив факти присутності російських військ на Донбасі.

Путіна підозрюють в організації спецоперації з ліквідації керівництва Польщі 10 квітня 2010 року

За керівництва Путіна розпочалися друга чеченська та грузинська війни, окупація Криму та Донбасу, сталася катастрофа субмарини "Курськ", низка терактів, зокрема у Беслані та Норд-Ості. Також Путіна підозрюють в організації спецоперації з ліквідації керівництва Польщі 10 квітня 2010 року. Сьогодні Росія бере участь у громадянській війні у Сирії на боці диктатора Башара Асада, у ході якої правозахисники неодноразово фіксували бомбардування російською авіацією мирного населення.

Путін неодноразово висловлював жаль щодо розвалу СРСР. Він розглядає це як одне з головних геополітичних завдань досягнення розколу Заходу. З цією метою фінансують праві організації у європейських країнах та здійснюють цілеспрямовані хакерські атаки під час виборів на Заході.

Путін і війна з Україною

У лютому-березні 2014 року, після зміни влади в Україні і втечі експрезидента Віктора Януковича, російські війська без розпізнавальних знаків окупували Крим і розпочали неоголошену війну проти України. 16 березня на території півостріва відбувся псевдореферендум про його статус, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу. Україна та Захід вважають, що це була анексія.

У квітні того ж року відбулося вторгнення російських загонів та важкої техніки на територію Донбасу. Україна оголосила про початок антитерористичної операції, війна охопила частини Донецької і Луганської областей України. Попри численні факти участі кадрових російських військових та докази причетності Росії до війни, офіційно Путін не визнав факту свого вторгнення на Донбас, а окупацію Криму називає "відновленням історичної справедливості". В результаті агресії путінського режиму проти України загинули десятки чи навіть сотні тисяч людей.

РФ поступово витісняють з енергетичних ринків, припиняються переговори про економічне співробітництво

США та Євросоюз ввели у дію трирівневий план санкцій щодо Росії. Внаслідок агресії у Криму країну виключили з "Великої Вісімки" (G8). РФ поступово витісняють з енергетичних ринків, припиняються переговори про економічне співробітництво.

"Якщо Москва отримає військову поразку, то Путіна кудись посунуть"

Олександр Кочетков, політолог:

"Ця умовна підготовка росіян до виборів немає жодного значення. Все, що відбуватиметься у світі, Росії та Україні це повна проєкція ситуації на фронті. Якщо якимось незрозумілим чином Москва матиме перемоги, то Путіна просто перезатвердять. Це організують через начебто вибори, які в Росії такими вже давно не є. А під час війни там про справжні вибори навіть мови бути не може. Це виключно імітація, тому що великій кількості людей треба відмити гроші. Тобто підзаробити.

Якщо військова повістка буде на боці росіян і Путін буде живий, його просто призначать. Якщо військова ситуація, у чому я переконаний, буде нашу користь, якщо Москва отримає військову поразку, то Путіна кудись посунуть. А оберуть більш прийнятного для світу президента".