"Росіяни біжать із Криму, кидаючи майно напередодні контрнаступу Києва" - Newsweek

Стаття у виданні Newsweek

За словами українського чиновника, тисячі росіян втікають із Криму і кидають майно через побоювання, що очікуваний весняний контрнаступ України може бути націлений на півострів.

Головний представник президента Володимира Зеленського в Криму Таміла Ташева заявила, що росіян дедалі більше турбують перспективи українських атак для повернення регіону, який у 2014 році був незаконно анексований Володимиром Путіним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Щоб зробити Росію нормальною, їй слід відрізати "воювалку" - Іван Ступак

Жовтий рівень терористичної загрози діє у деяких частинах Криму з 11 квітня 2022 року він розпочався за кілька тижнів після початку повномасштабного вторгнення Путіна в Україну. Російські сили зміцнюють позиції на півострові на тлі побоювань наступу України.

У лютому український чиновник заявив, що його країна готує "штурмові бригади" для повернення окупованих територій, включаючи Крим. Багато хто побоюється, що такий крок стане "червоною лінією" для Росії, що може спонукати Путіна використати ядерний потенціал його країни для захисту цієї території.

У Криму нелегально проживають до 800 тис. росіян, які можуть бути примусово депортовані, якщо Україна поверне собі півострів

"Люди покидають своє майно, щоб залишити територію півострова", - каже Ташева, яка раніше зазначала, що зараз у Криму нелегально проживають від 500 до 800 тис. росіян, які можуть бути примусово депортовані, відповідно до норм українського законодавства та міжнародного права, якщо Україна поверне собі півострів.

Ташева заявила, що попиту на покупку нерухомості в Криму немає, "тільки продаж". Росіяни їдуть тисячами, додала вона.

"Статистика виїзду людей відсутня або не маємо до неї доступу. Але розуміємо, що це тисячі людей, які виїжджають із Криму. Це видно навіть по чергах на Керченський міст", - сказала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У Бахмуті спалили російські резерви" - Іван Січень

"Це знову ж таки можна побачити по ринку нерухомості. Відслідковуємо повідомлення в різних соцмережах... Точної цифри не назвемо, але це досить велика кількість людей, які їдуть. Не сотні тисяч поки що, на жаль. Але тисячі людей", - сказала Ташева.

У листопаді керівник кримського проекту та освітньої платформи Q-Hub Еміль Ібрагімов заявив, що росіяни біжать із Криму до сусіднього російського Краснодарського краю, побоюючись, що Україна, зрештою, звільнить Чорноморський півострів.

Російські окупанти та чиновника у страху та паніці переїжджають з Криму до Росії

"Ми бачили відео і, за словами місцевих, багато хто залишив Крим після ударів ЗСУ. Знаємо про переселення місцевих окупантів чи окупаційних чиновників до Краснодарського краю РФ, де вони зараз орендують квартири, переїхавши туди жити. Бачимо тенденцію і можемо зробити висновок, що це, звісно, паніка та страх, що ЗСУ зможуть найближчим часом звільнити Крим", - сказав він.

Президент Зеленський пообіцяв повернути Крим, заявивши, що українські війська "зберігають ціль" повернути Крим з моменту його анексії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Для перемоги потрібно провести три-чотири успішні наступальні операції" - Микола Саламаха

"Ця війна, яка розпочалася з окупації Росією нашого Криму, зі спроби захопити Донбас, має закінчитися там же - у звільненому Криму", - сказав він.

Минулого тижня секретар РНБО Олексій Данілов опублікував те, що назвав "12 кроків до деокупації Криму", які включають демонтаж Керченського мосту та примус усіх російських громадян, які "приїхали жити до Криму після лютого 2014 року" покинути його.

Російський політик, виконуючий обов'язки голови анексованого Криму з 2014 року, Сергій Аксьонов заявив, що півострів "готовий" до контрнаступу України.

Переклад Gazeta.ua