Скільки заробляє тестувальник ПЗ і QA на місяць вдома та в салоні

Сучасні технології розвивають так само швидко, як і зростають на них заробітні плати. Саме тому, скільки заробляє тестувальник, так багато нових професіоналів іде в цю професію.

Дізнавшись, qa тестувальник зарплата скільки отримує такий фахівець, варто враховувати і специфіку цієї професії. QA (Quality Assurance) тестувальник, також відомий як тестувальник програмного забезпечення, виконує низку доволі складних завдань з метою забезпечення якості та надійності програмного продукту. Своєю чергою таким продуктом може бути багато корисного софту. 

Хто такий тестувальник і чому він добре заробляє? 

Про те, скільки заробляє qa тестувальник, потрібно замислюватися, здобуваючи певний досвід. До того, скільки заробляє тестувальник ПЗ, не має такого великого значення, адже конкуренція в такій професії дуже велика. Виграти можна лише за рахунок досвіду та кваліфікації. Тоді середня зп тестувальника буде досить великою.

скільки заробляє тестувальник

Насамперед обираючи таку професію, потрібно подумати про її особливості. Що робить QA тестувальник і які його обов'язки:

  1. Аналіз інформації. Тестувальник займається вивченням вимог до програмного продукту для повного розуміння його функціональності та очікуваної роботи. 

  2. Планування процесу тесту. Розробка тестових планів і стратегій, визначення критеріїв проєкту, який вважається успішним. 

  3. Розробка детальних тест-кейсів, що описують кроки для тестування продукту.

  4. Запуск тестів, як ручних, так і автоматизованих, для перевірки роботи продукту. Це дає змогу виявити потенційні дефекти.

  5. Реєстрація багів. Фіксація знайдених дефектів у баг-трекері з докладним описом проблеми та кроками для їх виправлення.

  6. Автоматизація тестів. Розробка та підтримка автоматизованих тестів для прискорення процесу тестування.

  7. Тестування продуктивності продукту. Оцінка продуктивності продукту та виявлення можливих проблемних місць.

  8. Тестування безпеки. 

  9. Додаткове тестування. Перевірка нових змін, що можуть впливати на роботу вже наявного продукту. 

  10. Спільна робота з командою розробників. 

  11. Складання звітів про всі етапи тестових прогонів.

Насправді, QA тестувальники відіграють ключову роль у роботі всієї команди, адже якщо програмне забезпечення відповідає стандартам якості та очікуванням замовника перед випуском на ринок, тоді й уся команда отримує більше доходу.

Скільки можна заробити тестувальником: на день, на місяць і на рік?

Факторів, що впливають на заробіток тестувальника, досить багато. Наприклад, тип зайнятості або країна, де працює майстер. 

скільки заробляє qa тестувальник

Тестувальник ПЗ / QA на дому (фріланс) отримують різну зарплату, яка залежить від досвіду і складності проєкту. При цьому він сам визначає свій графік роботи. У цьому випадку заробіток може варіюватися від кількох сотень до кількох тисяч доларів на місяць у різних країнах. 

Тестувальник ПЗ / QA в офісі або компанії залежить більшою мірою від ставок. Зарплата тестувальника в офісі залежить і від досвіду, і від масштабів роботи компанії. Для прикладу, зарплата в міжнародній компанії коливається від 50,000 до 80,000 доларів. Ринкові умови, конкуренція та умови замовників також впливають на заробітну плату тестувальника.  

Що ще впливає на заробіток тестувальника? 

Зарплата QA-тестувальника залежить від різних факторів. Окрім досвіду важлива і освіта тестувальника, і навички, які майстер здобув під час виконання багатьох проєктів. 

Країна, де працює компанія чи замовники, також значно впливає на заробіток професіонала. 

Якщо йдеться про компанію, на яку працює тестувальник, то насамперед заробіток залежить від розміру компанії. 

Локально на те, скільки отримує тестувальник, впливає специфіка проєкту. Складність проєктів, з якими доводиться працювати тестувальнику, також може впливати на рівень його заробітної плати.

Заробіток тестувальника в різних країнах світу

Зарплата QA-тестувальника може істотно відрізнятися в різних країнах. Ось кілька прикладів:

  1. У США QA-тестувальники можуть очікувати на заробітну плату від 50,000 до 80,000 доларів на рік, а більш досвідчені фахівці можуть заробляти від 80,000 доларів на рік.

  2. У Канаді заробітна плата QA-тестувальника може варіюватися від 50,000 до 80,000 канадських доларів на рік.

  3. У Великій Британії QA-фахівці, які ще новачки, можуть заробляти від 25,000 до 40,000 фунтів на рік.

  4. У Німеччині заробітна плата QA-тестувальника може починатися від 40,000 євро.

  5. В Австралії QA-тестувальники середнього заробляють від 60,000 євро на рік.  

У таких країнах, як Індія, де рівень життя в рази нижчий, ніж у Європі, заробітки такого тестувальника набагато менші.