Що стоїть за витоком документів про війну в Україні

Що стоїть за витоком документів про війну в Україні

Думки у виданні The Washington Post оглядача Девіда Ігнатіуса

Глава контррозвідки ЦРУ Джеймс Енглтон, який був ходячим визначенням слова "ексцентричний", одного разу зізнався, що не має значення, чи є шпигун подвійним чи потрійним агентом, якщо ви знаєте, хто він.

На той час мені було 29 років. Мені доручили висвітлювати розвіддані для The Wall Street Journal. Чесно кажучи, я й гадки не мав, про що говорив Енглтон. Але його сенс стає трохи яснішим, коли розглядаємо недавні витоки документів військової розвідки США щодо війни в Україні.

Чи були ці документи розкриті росіянами, аби викрити слабкість України та підірвати бойовий дух? Чи поширені Україною, як вважають деякі російські блогери, щоб змусити Кремль думати, що Україна слабка і тим самим замаскувати справжні сили перед запланованим весняним контрнаступом? А може, їх злив незадоволений американець із прихованим мотивом?

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Хоча деякі документи, схоже, були підроблені, представник адміністрації Джо Байдена сказав: "Ми ще вивчаємо їх, але вони на перший погляд здаються реальними".

Інтелект завжди пов'язаний з тим, що філософи називають епістемологією - вивченням того, як знаємо те, що знаємо. Але спробуймо зосередитися на фактах, які узгоджуються з інформацією з інших джерел. Обмежившись цим, можемо виділити деякі основні теми.

По-перше, Україні гострою бракує снарядів для ППО, що може коштувати їй результату війни. Ми знали, що вона має проблеми, після оголошення минулого тижня, що США терміново виділяють додаткові $2,6 млрд на системи ППО та іншу зброю. У новий комплект входять боєприпаси для ракетних батарей Patriot та HIMARS, дев'ять артилерійських вантажівок та 10 лазерних систем проти дронів, нові радари повітряного спостереження, зенітні боєприпаси та ракети для "Градів".

Україна залежить від радянських систем С-300 та "Бук", які становлять 89% її ППО на висоті понад 6000 м

Цифри про нестачу ППО, зафіксовані у документі від 23 лютого, лякають. Україна залежить від радянських систем С-300 та "Бук", які становлять 89% її ППО на висоті понад 6000 м. Документ передбачав, що за нинішнього темпу використання, снаряди до "Буків" будуть закінчать до 31 березня, а до С-300 - до 2 травня. Тому слід одночасно використовувати кілька варіантів пом'якшення наслідків.

У документі наголошується, що якщо Україна не зможе виправити цю прогалину, Росія, врешті, зможе отримати "перевагу в повітрі", щоб за своїм бажанням атакувати українські наземні цілі. Це означає, що Україна може не мати змоги масово збирати наземні сили для контрнаступу чи захисту міст.

Існує сильна невідповідність між витратами України на ракети та боєприпаси та поставками Заходу

По-друге, західний "арсенал демократії" не відповідає потребам України. Теоретично, логістика має бути великою перевагою Києва над Москвою, яка зіткнулася з санкціями, які мали бути "такими, що калічать". Але існує сильна невідповідність між витратами України на ракети і боєприпаси та постачанням Заходу. Почасти це пов'язано з тим, що українці випустили занадто багато снарядів, але в документах описуються запеклі спроби переконати такі країни, як Південна Корея та Ізраїль, продати Україні смертоносну зброю.

Це має бути козирем для США. Під час Другої світової війни Штати переобладнали виробничі підприємства по країні для виробництва танків, літаків та авіаносців, які просто затьмарили Японію та Німеччину. Цього разу такої мобілізації не проводили. Чому? Міністр оборони Ллойд Остін кілька разів зустрічався з оборонними підрядниками, але чому президент Байден не призначив аналога Ради військового виробництва Франкліна Рузвельта?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У Бахмуті спалили російські резерви" - Іван Січень

По-третє, адміністрація Байдена уникає ризику більше, ніж деякі союзники, і більше ніж здається необхідним. В одному з документів йдеться, що Велика Британія та Франція відправили над Чорним морем пілотовані літаки радіоелектронної боротьби, а США відправили лише дрони. Чому? Відповідь у тому, що ми не хочемо прямої конфронтації з Росією, подібної до тієї, яка, за документами, відбулася у вересні, коли росіяни ледь не збили британський розвідувальний літак RC-135.

Обережність адміністрації розумна. Але чи не занадто обережні Байден та Остін? Міжнародне право дозволяє літакам-розвідникам літати в 20 км від узбережжя. Але в одному з документів кордони навколо Криму розширюються на 80 км, описуючи його як "спрямоване протистояння". Посадовці Пентагону, очевидно, вирішили, що розвіддані, отримані при підльоті ближче, не варті ризику. Але вони повинні пояснити нам, чому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Для перемоги потрібно провести три-чотири успішні наступальні операції" - Микола Саламаха

Нарешті, протягом багатьох місяців журналісти приватно чули від вищих посадових осіб США, що, на їхню думку, ця війна зайшла у смертельну безвихідь , і обидві сторони зазнають тяжких втрат. Документи дають більш очевидний знімок. В аналізі від 23 лютого описується "кампанія на виснаження", яка "ймовірно веде до ситуації глухого кута".

Україна робить ставку на те, що весняний контрнаступ може переламати ці тенденції. Адміністрація підтримує цю авантюру.

"Від весняних боїв багато буде залежати те, як довго триватиме війна", сказав представник адміністрації Байдена.

"У військовий час правда настільки цінна, що її завжди має супроводжувати охоронець брехні", - говорив прем'єр-міністр Великої Британії Вінстон Черчілль у 1943 році.

Переклад Gazeta.ua