Три сценарії теракту: в ISW оцінили російські дії на ЗАЕС

Три сценарії теракту: в ISW оцінили російські дії на ЗАЕС

Малоймовірно, що росіяни навмисно створять аварію на Запорізькій атомній електростанції, адже РФ не зможе контролювати її наслідки.

Водночас досвід із Каховською ГЕС показує, що окупанти можуть вдатися і до такого теракту, повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW) у свіжому звіті.

"Наслідки від теракту на ЗАЕС для росіян можуть бути гіршими, ніж проблеми з контрнаступом для ЗСУ, тому Росія, ймовірно, продовжить політику погроз ядерною катастрофою. Однак руйнування росіянами греблі Каховської ГЕС також негативно позначилося на армії РФ, тож не можна виключати можливі плани саботажу на ЗАЕС", зазначили аналітики.

Кремль, ймовірно, продовжить використовувати загрозу навмисного радіаційного інциденту, щоб спробувати стримати українські контрнаступні дії та підтримку України Заходом напередодні саміту НАТО.

РФ вдається до звичної політики звинувачення України у своїх намірах.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

У разі теракту РФ може вдатися до трьох сценаріїв:

Скинути опромінену воду із ЗАЕС до Каховського водосховища, щоб перешкодити українському переходу через нього.

Створити радіоактивний шлейф, аби покрити велику територію на півдні України (хоча реактори спроєктовані таким чином, що це буде важко зробити).

Спричинити аварію з невеликим радіусом, щоб запобігти наступу ЗСУ поблизу самої ЗАЕС.

"Жоден із цих варіантів не дає більшої військової вигоди для російських військ, ніж можливі наслідки, які вони можуть створити", наголошують експертии.

Створення загрози аварії на ЗАЕС може використовуватися ворогом для залякування України з метою зупинити контрнаступ на півдні, а також для тиску на Захід перед самітом НАТО у Вільнюсі.

Навколо Запорізької атомної електростанції ситуація напружена.

З технічного боку окупанти підготувались для організації техногенної катастрофи, сказав керівник ГУР Кирило Буданов.

Якщо буде наказ, росіяни можуть підірвати частину станції.

Президент Володимир Зеленський заявив, що зараз Росія розглядає сценарій терористичного акту на Запорізькій атомній електростанції із викидом радіації.