У ГУР розкрили, як саме росіяни зривали зернову угоду

У ГУР розкрили, як саме росіяни зривали зернову угоду

З'явилася секретна доповідь для кремлівської верхівки, яка розкриває те, як саме росіяни цілеспрямовано зривали зернову угоду.

У плані щодо зриву зернової ініціативи було три етапи, повідомила 25 липня пресслужба Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

"Для вищого воєнно-політичного керівництва країни-окупанта підготовили закриту підсумкову доповідь про роботу російської частини спільного координаційного центру в ході реалізації ініціативи. Загалом, текст документу присвячений технологіям, які застосовувалися для перешкоджання реалізації роботи зернового коридору і в підсумку призвели до остаточного розриву угоди", йдеться у повідомленні.

Так званий "спільний координаційний центр" бачив своїм головним завданням максимальне зменшення об'єму зерна, яке вивозилося в межах зернової угоди. Зокрема в документі йдеться, що якісна перевірка суден також була одним із ключових елементів стримування безконтрольного зростання експорту зерна з українських портів.

При цьому діяльність російських інспекторів була побудована в суворій відповідності із розробленими методичними документами з організації проведення інспекції суден. За результатами проведених інспекцій було обмежено участь в ініціативі для 46 суден і обмежені в русі 303 судна на загальний строк 342 доби.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Заходи зі зриву Зернової угоди були розбиті на декілька етапів. На першому, за ініціативи російського диктатора Володимира Путіна, було призупинено участь РФ у зерновій угоді з 29 жовтня по 3 листопада 2022 року. Це призвело до падіння об'ємів вивезення зерна з 4,2 млн в жовтні до 2,6 у листопаді. Наступний етап заходи з обмеження допуску суден у порт Південний, зменшення кількості інспекційних команд (не більше двох), зупинки реєстрації зерновозів.

Ці заходи дозволили росіянам "ефективно стримувати кількість суден, що прямували в українські порти і значно обмежити об'єм вивезення продовольства з України, що в цілому призвело до неможливості Києвом експортувати близько 20 млн т вантажів". Росіяни звітують, що "найменша кількість продовольства, що експортувалася з українських портів 7,8 млн т припала на третій етап ініціативи. А саме з 19 березня до 17 липня цьогоріч.

Окрему увагу приділили зривові поставок зерна за програмою Всесвітньої продовольчої програми:

"Припинені спроби українців використати Чорноморську ініціативу для продовження так званої програми "Зерно з України" із залученням суден, зафрахтованих за лінією Всесвітньої продовольчої програми. Реєстрація таких суден проходила тільки після представлення письмових зобов'язань про неучасть в подібних акціях", сказано в документі.

Розвідка заявляє, що навіть у разі продовження угоди Кремль зриватиме домовленості, оскільки від початку всі дії РФ частина заздалегідь розробленого плану, а обстріл української портової інфраструктури крок у його реалізації.

Заступник генерального секретаря ООН з гуманітарних питань Мартін Гріффітс заявив, що вихід Росії із зернової угоди потенційно загрожує голодом і смертю мільйонам людей.

Своїми атаками на Одесу Росія хоче повністю ізолювати вихід України до Чорного моря. Мета Кремля також ‒ через акт залякування упередити і нейтралізувати міжнародні зусилля з відновлення функціонування зернового коридору, наголосив секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов. За його словами, РФ хоче створити штучні загрози голоду насамперед для країн Африки й підвищити рівень міграційних небезпек для Європи.