У Росії ходять чутки про нового міністра оборони

У Росії ходять чутки про нового міністра оборони

У Росії ходять чутки про звільнення міністра оборони Сергія Шойгу і начальника Генерального штабу Валерія Герасимова після бунту власника ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина.

Нібито Шойгу може замінити Олексій Дюмін, а Герасимова Сергій Суровікін, пишуть російські Telegram-канали.

Речник російського президента Дмитро Пєсков казав, що кадрові перестановки з Пригожиним не обговорювали. Але він був ними дуже не задоволений.

Дюмін є російським генерал-полковником і губернатором Тульської області з 2016 року. Його вважають наближеним до Володимира Путіна. З 1995-го він служив у ФСО.

2014-го році отримав Зірку героя Росії. Офіційно не повідомляли, за що. Він тоді обіймав посаду заступника начальника ГРУ та командувача Сил спеціальних операцій, які займались окупацією Криму. 2015 року Дюмін очолив Головний штаб Сухопутних військ РФ, потім став заступником міністра оборони. З 2017-го його називають можливим заступником Путіна.

"Коммерсантъ" писав, що саме Дюмін розробив і провів операцію для втечі до Росії Віктора Януковича.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гіркін заявив про державний переворот у Росії та звернувся до Путіна

У жовтні 2022 року ЗМІ писали, що Дюмін може очолити міноборони РФ. Його кандидатуру нібито лобіював голова Чечні Рамзан Кадиров.

Суровікін є головнокомандувачем Повітряно-космічних сил РФ з 2017 року. Джерела кажуть, що Кадиров і Пригожин вітали його призначення командувачем об'єднаного угруповання російських військ в Україні. На посаді він був три місяці. Його понизили до заступника, а командувачем зробили Герасимова.

Про Суровікіна відомо з серпня 1991 року, коли у Москві стався путч. Він командував колоною БМП Таманської дивізії, яка зіткнулася із захисниками Білого дому біля тунелю на Садовому кільці. Бронемашини на смерть задавили трьох москвичів. Звинувачення з нього зняли на підставі того, що він "виконував наказ".

Під час навчань у військовій академії ім. Фрунзе Суровікіна запідозрили у торгівлі вогнепальною зброєю та боєприпасами. Він виправдовувався, що просто "виконав прохання" одного з викладачів академії й передав пістолет іншій людині.

2002 року Суровікін служив начальником 34-ї мотострілецької дивізії в Єкатеринбурзі. Одного разу він викликав у кабінет свого заступника, полковника Андрія Штокала.ЗМІ писали, що він застрелився у кабінеті Суровікіна під час"розмови на підвищених тонах".

Очевидці кажуть, що у Чечні Суровікін не раз особисто бив і розстрілював цивільних. З березня по грудень 2017 року та з березня по квітень 2019-го він командував російський угрупуванням у Сирії. Відповідальний за масовані обстріли сирійських міст.

Будучи командувачем Південного угрупування російських військ він ухвалив рішення обстрілювати Маріуполь. Після його призначення командувачем війни проти України почалися масовані ракетні обстріли по енергетичній інфраструктурі України.

У Росії закриють кримінальну справу проти ватажка "вагнерівців" Євгена Пригожина.

Він "піде в Білорусь". Про це сказав прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков, якого цитує російське державне агентство ТАСС.

Чим Пригожин займатиметься у Білорусі, речник Кремля не знає.

У Росії засновник ПВК "Вагнер" 24 червня з групою своїх прибічників захопив у Ростові штаб південного воєнного округу. На прохання вивести бійців з території штабу він відповів відмовою, а тоді заявив, що "іде на Москву".

Російські Telegram-канали повідомили, що загони ПВК "Вагнер" увійшли до Воронежа і взяли під контроль військові об'єкти.

Ввечері 24 червня Пригожин говорив із самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком. Після цього заявив, що розвертає колони і йде у зворотному напрямку в польові табори.