Українці у Польщі зможуть оформити нові дозволи на тривале проживання: вимоги

Українці у Польщі зможуть оформити нові дозволи на тривале проживання: вимоги

У Польщі з 2025 року будуть введені нові види дозволів на перебування для українців, які підкреслять привабливість країни для біженців та іммігрантів. Однією з ключових змін буде введено картку побуту CUKR, яка видаватиметься на термін до 3 років особам з тимчасовим захистом в Польщі.

Згідно з інформацією, поширеною в Телеграм-каналі Спільно Wspólnie, особливістю цієї карти є відсутність необхідності мати конкретну мету перебування, таку як робота, бізнес або навчання.

Дозвіл на роботу або підприємницьку діяльність за цією карткою буде надаватися за наступними умовами:

  • Отримання заробітної плати не нижче за мінімальну заробітну плату в Польщі - 4300 злотих з 1 липня;
  • Відповідність всім формальним вимогам, наприклад, отримання доходу протягом податкового року, що не менше 12-кратного розміру середньої заробітної плати брутто у воєводстві тощо.

Іншим важливим видом дозволу на перебування є дозвіл на тимчасове проживання для возз'єднання сім'ї. Цей дозвіл дозволяє членам сімей громадян Польщі або іноземців з тимчасовим/постійним місцем проживання та стабільним доходом приєднатися до своїх близьких без необхідності очікувати більше двох років.

Карта побуту для чоловіка дає "доступ до ринку праці", що означатиме отримання допомоги "800+". Дозвіл на тимчасове проживання буде надаватися членам сімей громадян Польщі або іноземців з тимчасовим/постійним місцем проживання та стабільним щомісячним доходом.

Дохід повинен забезпечувати життя кожного члена сім'ї (мінімум 600 злотих нетто на місяць). Неповнолітні діти та/або чоловік зі статусом UKR можуть отримати тимчасовий дозвіл на проживання на підставі родинних зв'язків.

Важливо зазначити, що ці дозволи на перебування будуть скасовані у разі, якщо власник покине територію Польщі на тривалий термін або буде становити загрозу громадському порядку та безпеці країни.

Заяви на отримання нових видів дозволів на перебування, включаючи карту CUKR, можна буде подати лише в електронній формі з 2025 року.

Нагадаємо, раніше українцям в Польщі повідомили про блокування PESEL.

Читайте також: