Оновлення даних у ТЦК: що загрожує тим, хто проігнорує вимогу

Оновлення даних у ТЦК: що загрожує тим, хто проігнорує вимогу

Новий закон про мобілізацію

18 травня 2024 року в Україні розпочала діяти нова законодавча норма, яка стосується осіб, які підлягають військовому обліку. Згідно з цим законом, всі громадяни, які входять у військовий вік, від 18 до 60 років, повинні оновити свої персональні дані протягом 60 днів – до 16 липня 2024 року.

Цю інформацію оприлюднив 24 канал, посилаючись на пояснення адвоката Катерини Аніщенко.

Закон стосується широкого кола осіб, які мають обов'язковий військовий облік: чоловіків, призовників, резервістів, осіб із бронею чи відстрочкою, а також жінок. Оновлення даних можна здійснити у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП), центрах надання адміністративних послуг (ЦНАП) або через електронний кабінет у додатку Резерв+.

За невиконання вимог закону передбачені санкції. Особам, які порушують закон, загрожують штрафи від 17 000 до 25 000 гривень за перше порушення, а юридичним та посадовим особам – від 34 000 до 59 500 гривень. Крім того, таким особам можуть обмежити право керування автомобілем.

Затримання ухилянтів

Процес притягнення особи до відповідальності включає кілька етапів. Спочатку ТЦК і СП надсилають листа з вимогою з'явитися. Якщо особа не реагує, справа передається до суду, який вживає заходів до обмеження права керувати автомобілем та застосовує адміністративні стягнення.

Важливо зазначити, що ТЦК та СП не мають повноважень накладати штрафи або забирати кошти з рахунків самостійно. Якщо штраф не сплачено протягом 15 днів, справа передається до Державної виконавчої служби, яка здійснює примусове стягнення, при цьому сума штрафу може подвоїтися.

Представники Міноборони та ТЦК та СП наголошують, що обмеження права керування автомобілем може бути здійснене тільки за рішенням суду та скасоване після оновлення даних.

Крім того, раніше "Хвиля" повідомляла про можливість позбавлення зарплати та кримінального розшуку для ухилянтів.

Читайте також: