"Україні та США потрібна нова стратегія для тривалої війни" - Bloomberg

Думка у виданні Bloomberg оглядача Хела Брендса

Цього тижня президент Володимир Зеленський відвідав ООН та Білий дім, шукаючи більше підтримки для України у війні, яка не закінчиться найближчим часом. Головному спонсору Зеленського, США, знадобиться зміна стратегії, щоб допомогти Україні вижити та перемогти в затяжній війні, навіть коли дискусії всередині Америки щодо конфлікту стають все більш жорсткими.

Бойові дії в Україні можуть затягнутися до 2025 року чи навіть довше

Може здатися дивним прогнозувати похмуру, тривалу боротьбу саме тоді, коли українські війська нарешті відкривають прогалини в сильних оборонних рубежах Росії. Але за винятком катастрофічного краху російського опору, Україна цього року не звільнить всю свою територію. Війна також може не закінчитися наступного року, враховуючи, що Володимир Путін, ймовірно, покладає надії на перемогу та повернення Дональда Трампа на пост президента США, і відповідний крах єдності Заходу після листопада 2024 року. Бойові дії цілком можуть затягнутися до 2025 року чи навіть довше, створюючи нові виклики в нових фазах війни.

Перший етап стратегії США у 2022 році передбачав надання Україні достатньої допомоги, щоб уникнути втрат, та спричинити жахливі втрати для загарбників. Успіх цих зусиль призвів до другої фази - підготовки України до контрнаступу, що означало відвоювати територію і, можливо, укласти мир на вигідних умовах. Ця фаза була такою, що більше розчаровує через повільний прогрес на полі бою, і той факт, що Путін настільки відданий перемозі, що навряд чи змирився з поразкою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Маємо нову потенційну загрозу через Північну Корею" Олександр Мусієнко

Навіть зараз "мир", якого хоче Путін, залишить Україну незахищеною та розчленованою. Отже, якщо США не вирішать відмежуватися, що рівнозначно поразці України, їм потрібно почати вирішувати проблеми, які постануть перед довготривалою війною.

Перша передбачає оцінку та, можливо, адаптацію військової стратегії. Нинішній наступ України спочатку був важким, тому що країна намагалася імітувати західну тактику без західних переваг, таких як перевага в повітрі, на яку завжди очікують західні війська.

США та їх союзники мають почати оснащувати Україну зараз для проведення операцій у 2024 році та пізніше. Питання в тому, чи варто їм готувати Україну до подібного наступу наступного року чи, можливо, допомагати їй застосовувати більш звичну, хоча й менш амбітну, стратегію виснаження противника. Це передбачало б локалізовані наступальні дії в поєднанні з нарощуванням ударів на великій дальності, щоб перервати лінії постачання Росії та поступово зробити її військову позицію нестійкою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна досягне своїх військових цілей" Пітер Дікінсон про візит Блінкена

По-друге, більш тривала війна може вимагати прийняття вищих ризиків ескалації. На початку Вашингтон обережно переступив "червоні лінії" Путіна. Недавно США взяли на себе зобов'язання надати такі складні засоби, як танки Abrams і винищувачі F-16.

Ці зобов'язання мають показати, що Путін не може просто перечекати Захід. Але якщо нова теорія перемоги передбачає примус, а не пряме витіснення російських військ, Україні знадобляться ракети ATACMS більшого радіусу дії та інші системи, щоб значно збільшити біль, який вона завдає, націлюючись на сили Путіна, де б вони не займали українську землю.

По-третє, Вашингтон має посилити економічний тиск. Санкції завдали шкоди, але економіка Росії продовжує виробляти зброю для війни. Міністерство фінансів і Держдеп вже вживають жорстких заходів щодо ухиляння від санкцій, оголосивши минулого тижня про подальші покарання щодо 150 фізичних та юридичних осіб. Наступним кроком може стати зниження цінового ліміту, встановленого G7 на продаж російської нафти, щоб зменшити доходи Путіна, не кидаючи глобальні енергетичні ринки в хаос.

Із лютого 2022 року США збільшили виробництво артилерійських снарядів та іншої зброї

По-четверте, Вашингтон має запобігти тому, щоб тривала війна стала джерелом слабкості та відволікання. На сьогодні дані надихають - з лютого 2022 року США збільшили виробництво артилерійських снарядів та іншої зброї, одночасно розширюючи та зміцнюючи свою глобальну мережу альянсів.

Але затяжна війна означає постійне виснаження ресурсів США. Таким чином, це створює імператив, а також можливість для збільшення витрат на оборонно-промислову базу США у всьому, від забезпечення ланцюгів постачання рідкоземельних елементів до запасів ракет і боєприпасів, які Вашингтону знадобляться під час власного конфлікту, потенційно за Тайвань.

Все це легко сказати, але важко зробити, тому що політика війни в США стає все більш небажаною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Китайці декілька разів натякали Путіну закінчувати війну. Побачили слабкість" - полковник

Тим часом, троє кандидатів в президенти США від республіканців, на які припадає, можливо, три чверті майбутніх голосів республіканців на первинних виборах - Трамп, губернатор Флориди Рон ДеСантіс і біотехнологічний підприємець Вівек Рамасвамі - певною мірою скептично ставляться до допомоги Україні. Оскільки настрої в еліті зазвичай впливають на настрої населення щодо зовнішньої політики, їхня опозиція може з часом змінити погляди серед виборців-республіканців.

Не забувайте, чого досягла Україна за підтримки Заходу - коли російські війська вторгнулися, мало хто думав, що країна протримається так довго або так добре воюватиме. Але в конфлікті, який має мало ознак завершення, виклики для України та Америки лише починаються.

Переклад Gazeta.ua