Україні треба 300 тис. мігрантів щороку. Заява Лібанової збурила соцмережі

Україна потребує 300 тис. іммігрантів на рік
Україна потребує 300 тис. іммігрантів на рік

Українське населення потребує 300 тисяч мігрантів щорічно, щоб зберегти його рівень на 30 мільйонів. Це заява директорки Інституту демографії та соціальних досліджень Елли Лібанової, яка викликала хвилю в мережі.

Олег Попенко, голова Спілки споживачів комунальних послуг України, не погоджується з її твердженням. Він стверджує, що в Україні наразі десятки тисяч вакансій, і не вистачає кваліфікованої робочої сили, вчителів, медиків.

Попенко вважає, що немає сенсу залучати мігрантів з Пакистану або Бангладешу, які переважно є некваліфікованими працівниками. Натомість, він вважає, що потрібно підвищити зарплати на підприємствах, запровадити державну програму професійно-технічної освіти, щоб українці поверталися до України після закінчення війни.

Я не уявляю, що хтось з Глобального Півдня або Близького Сходу буде електриком чи сантехніком в Україні,

- додає експерт.

За словами Миколи Малухи, експерта з інтернет-комунікацій та блогера, українці, які виступають проти пропозиції Лібанової щодо залучення мігрантів, повинні мати щонайменше троє дітей у своїй родині.

Бачу, що деяким людям не подобається ідея Елли Лібанової щодо потреби щорічно залучати 300 тисяч мігрантів для відновлення і розвитку. Я сподіваюся, що всі, хто проти цього, мають троє дітей,

- написав Микола Малуха у мережі.

Нагадаємо, Елла Лібанова прогнозує, що до 2033 року населення України буде становити 30-35 мільйонів людей в межах кордонів 1991 року. Але для збереження населення на рівні 30 мільйонів потрібно щорічно залучати 300 тисяч мігрантів.

Лібанова також вважає, що Європа зацікавлена в українських працівниках як робочій силі, і не варто очікувати, що європейські країни розгорнуть масову еміграцію українців.

Нагадаємо, Елла Лібанова зазначила, що точні дані про кількість біженців з України після російської агресії є складними, і вона не може точно визначити, скільки людей виїхало за кордон після початку вторгнення 24 лютого 2022 року.

Читайте також