В українців можуть забрати квартиру за комунальні борги, незважаючи на війну

Заборгованість з комунальних платежів і квартира
Заборгованість з комунальних платежів і квартира

Україна скасувала мораторій на відключення послуг за комунальні борги, незважаючи на війну і зубожіння населення. Тепер боржники можуть втратити своє житло. Про це повідомляє "РБК-Україна".

Адвокат Владислав Мартинюк розповів, що вилучення житла можливе у двох випадках. Перший - якщо житло знаходиться в іпотеці і в іпотечному договорі прописано можливість вилучення. Другий - якщо є судове рішення про вилучення і відкрите виконавче провадження.

Виконавче провадження може розпочатися за виконавчим листом, виданим на виконання судового рішення, ухвали про адміністративну відповідальність або виконавчого листа нотаріуса.

Важливо зазначити, що вилучення житла - останній захід, який застосовується лише після перевірки відсутності грошей та рухомого майна для погашення боргу.

Якщо квартира з боргом - єдине місце проживання боржника, закон встановлює мінімальну суму заборгованості, при перевищенні якої може розпочатися процедура вилучення. Наразі ця сума становить 160 000 гривень, що дорівнює 20 мінімальним заробітним платам.

Ситуацію ускладнює той факт, що під час дії мораторію багато українців нагромадили значні борги за комунальні послуги. Деякі з них не мали можливості сплатити через об'єктивні обставини, а інші використали тимчасову безкарність.

Раніше було названо три причини, через які українці накопичують борги за газ.

Читайте також