В Україні різко змінилися зарплати: хто став отримувати більше

Графік зростання середньої зарплати в Україні
Графік зростання середньої зарплати в Україні

Зарплати в Україні зростають швидко - про це заявили в Національному банку України, посилаючись на дані зі звіту про фінансову стійкість.

У першому кварталі 2024 року середня заробітна плата в країні зросла на 22,5%. Компанії змушені підвищувати зарплати через нестачу кваліфікованих спеціалістів, що сприяє зростанню доходів населення.

"Номінальні доходи населення зростають досить швидко, і навіть реальні доходи, враховуючи невисоку інфляцію, відповідно зростають теж швидко", - заявили у НБУ.

Основну частину доходів українців становлять заробітні плати, особливо у приватному бізнесі. Це зумовлено відновленням економічної активності та конкуренцією за робочу силу.

За даними НБУ, компанії стикаються з дефіцитом кваліфікованих кадрів і намагаються пропонувати великі підвищення зарплат для залучення та утримання спеціалістів. У результаті середня заробітна плата в Україні зросла на 22,5% порівняно з минулим роком, що сприяло зростанню реальних доходів населення.

За висловлюваннями НБУ, зростанню середньої заробітної плати в Україні сприяє збільшення конкуренції за працівників. Більше половини роботодавців назвали підбір персоналу основною проблемою. Це змушує компанії підвищувати зарплату, щоб залучити і утримати кваліфікованих працівників.

Прогноз НБУ передбачає зростання номінальної заробітної плати у 2024 році на 14,8%, а реальної - на 8,1%. Наступного року очікується зростання номінальної заробітної плати на 14,2%, а реальної - на 6,5%. Зростанню реальних доходів може сповільнити інфляція.

Варто зазначити, що вторгнення Росії в Україну суттєво вплинуло на рівень заробітної плати. Протягом майже року вона залишалася незмінною, але з початком 2023 року почала зростати.

Читайте також