Війна в Україні: у Норвегії відкрився збройовий завод на тлі збільшення попиту на ракети

Український збройовий завод у Норвегії
Український збройовий завод у Норвегії

Норвезька оборонна компанія відкрила новий завод для виробництва ракет, щоб задовольнити зростаючий попит на зброю. За словами голови компанії Kongsberg, цей попит включає і Україну.

За інформацією агентства Reuters, союзники НАТО прагнуть збільшити своє виробництво зброї та ракет, в тому числі для постачання Україні, а також для поповнення своїх запасів.

Рішення про будівництво заводу було прийняте у 2021 році, перед тим, як Росія вторглася в Україну. Частина збільшеного попиту стосувалася ВМС США, які обрали протикорабельну ракету Naval Strike Missile компанії Kongsberg з дальністю дії 250 км для свого флоту.

Голова компанії зазначив, що попит зросла після початку війни в Україні. Завод буде виробляти кілька сотень ракет щорічно.

Компанія відмовилася надати інформацію про те, чи були їх ракети передані Україні безплатно союзниками НАТО. Однак у 2023 році повідомлялося, що США працювали над передачею своїх ракет NSM Україні, щоб допомогти з боротьбою з морською блокадою Росії в Чорному морі.

Ракета NSM, розроблена норвезькою компанією Kongsberg Defence & Aerospace, була створена як заміна ракеті Penguin. Вона призначена для атак на наземні цілі. Контракт на виготовлення перших ракет був підписаний у червні 2007 року.

Ракети NSM були обрані норвезькими ВМС для озброєння фрегатів типу "Фрітьоф Нансен" і ракетних катерів типу "Скьольд".

Джерело: РБК-Україна

Читайте також