ВВП України сповільнюється вже третій місяць

ВВП України сповільнюється вже третій місяць

Сповільнення темпів економічного зростання в Україні триває

За оцінками Інституту економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД), приріст реального ВВП в травні зменшився до 3,5% в порівнянні з 4,2% в квітні.

Подальше сповільнення економічного зростання є результатом руйнування електроенергетичних споруд російськими дронами та ракетами, а також високих цін на сировину. Недостаток робочої сили і проблеми з доступом до електроенергії також стали головними перешкодами для розвитку бізнесу.

"Небезпечні умови роботи знову стали головною перешкодою для роботи бізнесу. Другою за значущістю є брак робочої сили. Проблеми з доступом до електроенергії в травні були на четвертому місці за вагомістю перешкод, тоді як на третьому – високі ціни на сировину", - зазначили експерти.

Через обмеження постачання електроенергії для бізнесу, темпи приросту в переробній промисловості знизилися з 11% до 5%. Але розвиток сектору машинобудування та металургії підтримується полегшенням логістики. Також бізнесу необхідно інвестувати в децентралізовану генерацію електроенергії.

"Реальний приріст ВДВ в добувній промисловості становить 2% завдяки стабільному видобуванню газу, залізної руди та будівельних матеріалів. У транспорті росте приріст ВДВ, що майже досягає 15% за підрахунками зокрема через розблокування західного кордону. Українському морському коридору вдається підтримувати високий рівень експорту через морські порти, перевозячи не лише зерно, а також залізну руду та металургічну продукцію. "Укрзалізниця" звітують про збільшення перевезень товарів на понад 30%", - розповіли фахівці.

Читайте також: