З малого бізнесу в середній: ключові фактори успіху та автоматизація процесів

З малого бізнесу в середній: ключові фактори успіху та автоматизація процесів
Чого Хочуть Підприємці

Найважливіше для будь-якого підприємця - це, звісно ж, прибуток, при чому постійний і довгостроковий. Коли ми говоримо про бізнес, який здатний досягати очікувані результати, ми маємо на увазі чітко вибудувану і налагоджену систему. Компанія це організм, а бізнес - це система, за якою цей організм функціонує. Кожна людина, або відділ, залежно від розміру компанії, розв'язує власні конкретні задачі, що мають привести до підсумкової мети, спільної для компанії.Існують базові закони функціонування системи бізнесу:1. Система бізнесу це взаємозв'язок усіх робочих елементів, якщо порушується один, значить, досягнення результату стає проблематичним.2. Головна мета системи досягається шляхом виконання бізнес операцій. Якість досягнутої мети залежатиме від правильності та якості всіх таких операцій.3. Зв'язок між елементами системи бізнесу може бути різним: таким, що покращує, погіршує, ніяк не впливає. Завдання відповідальних осіб розвивати перші та скорочувати другі.Коли ми сприймаємо бізнес, як механізм, ми бачимо базові принципи його роботи, які завжди можна покращувати. Постійне покращення призводить до зростання і масштабування бізнесу: малий бізнес перетворюється на середній, а середній на великий.

Що таке Масштабування Малого Бізнесу

У глобальному сенсі масштабування компанії означає її зростання. Це зростання може бути вертикальним, горизонтальним або обома одразу. Під горизонтальним зростанням ми розуміємо збільшення кількості персоналу, географічне розширення, розширення ринку, асортименту товарів чи послуг тощо. Однак окрім очевидних горизонтальних сфер для масштабування також є вертикальне зростання - це вдосконалення процесів, підвищення кваліфікації персоналу, покращення системи взаємодії та виконуваних операцій.Іншими словами, власник і менеджери повинні створити сприятливі умови для розвитку та розширення організації. На будь-якому етапі розвитку вони можуть зіткнутися із зовнішніми або внутрішніми факторами, які так чи інакше можуть негативно впливати на процеси. Тому перед ними має стояти завдання щодо покращення ключових чинників успіху.Удосконалення факторів успіху - це не одноразове завдання, у компанії мають постійно думати над шляхами вдосконалення.

Метрики успіху бізнесу

Коли перед малим бізнесом стоїть завдання масштабування, насамперед йому необхідно визначити власні ключові фактори успіху. Це і будуть ті метрики, на які треба спиратися під час аналізу сфер і дій, що потребують покращень.Тут важливо аналізувати не тільки з погляду власника бізнесу, а й з погляду клієнта. Ключових факторів успіху в бізнесі може бути безліч, і першим кроком є важливість їх чіткого усвідомлення та визначення, а потім, другим кроком - вибудувати їх в послідовності з взаємозв'язками між собою.Підприємці зобов'язані не лише ідеально розуміти вподобання клієнтів, а й вміти передбачати їх заздалегідь. Це означає, що треба постійно відстежувати успішність власних товарів і послуг, впроваджувати нові, розробляти перспективні плани з удосконалення не тільки самого товару і послуги, а й способу їхньої реалізації, взаємодій у середині компанії, операційних рухів тощо.

Як Масштабувати Малий Бізнес у Середній

Для керівника бізнесу дуже важливо мислити системно, правильно налаштовувати інформацію, складати списки реальних справ. Прибуток завжди складається з продукту, продажів і витрат. Ці елементи однакові в усіх різновидах бізнесу. Невід'ємною частиною масштабування з малого бізнесу в середній є постійне покращення показників кожного з цих блоків.

Умовно кажучи, прибуток, який отримує компанія, можна розкласти на категорії покращення, щоб побачити його складові, або іншими словами на ключові фактори успіху. Постійна робота з цими складовим в напрямі зростання їх показників хоча б на 1% кожної за місяць - здатні значно збільшити прибуток компанії, а значить і безпосередньо сприяти зростанню та масштабуванню бізнесу.Для цього, одного розуміння своїх ключових факторів успіху недостатньо. Важливо їх чітко позначити, можна навіть записати. Наступною важливою дією буде їх вимірювання. Треба розуміти, які дії призвели до позитивних результатів, хто в цих діях брав участь, і скільки на це знадобилося часу. Обмірювані ключові фактори успіху дають можливість цілеспрямованого покращення, можливість створення плану-стратегії масштабування бізнесу.Наступним завданням є призначення відповідальної особи, менеджера, який має глибокі знання в тій галузі, яку треба покращувати. Це може бути як найманий менеджер, так і менеджер, вирощений в середині вашої організації. Йому не обов'язково бути професіоналом у всіх галузях для покращення, головне - ідеально розуміти той напрям, за який він буде відповідати. Після призначення менеджера необхідно автоматизувати вимірювання всіх результатів, що досягаються в рамках даного напрямку, щоб мати можливість:● бачити на дашборді реальні результати та динаміку їх змін, а не тільки слухати звіти ваших підлеглих,● на нарадах працювати над планами покращень результатів, які зібрала система, бути сфокусованим на прийнятті рішень для покращення бізнес процесів цього напряму, замість вислуховування результатів менеджерів, оскільки ви і так будете знати прогрес в будь-який момент часу.Щоб оцифрувати результати можна використовувати сторонні додатки, різні CRM системи, HRM системи, маркетинг автоматизацію, автоматизацію виробництва, бухгалтерії і тд., а можна створити свою власну систему, адаптовану під бізнес та унікальні бізнес операції, що включатиме збір даних для аналізу. Як правило для малого бізнесу краще використовувати сторонні додатки, а середньому бізнесу можна починати замислюватись на рахунок своєї системи для модернізації всіх бізнес процесів, включаючи як збір даних, так і автоматизацію різних операцій бізнесу за рахунок власної ІТ системи, щоб вирости у великий бізнес.

Що пропонує Computools для Масштабування Вашого Бізнесу

Computools має достатньо досвіду у створенні системного бізнесу, що здатен на зростання та підвищення продаж, прибутку та, відповідно, капіталізації. Ми допомагаємо компаніям масштабуватися та досягати високих результатів завдяки чітко налагодженим крокам:1. Декомпозиція продукту, продаж та витрати вашого бізнесу на складові.2. Визначення ключових факторів успіху бізнесу для масштабування бізнесу.3. Визначення цілей, що призведуть до масштабування по ключовим факторам успіху.4. Оцифровування показників, щоб ви мали дашборди для кожного напряму бізнес операцій вашого бізнесу.5. Модернізація, автоматизація бізнес операцій вашого бізнесу в залежності від ваших ключових факторів успіху.Computools допомагає систематизувати бізнес операції, щоб перевести бізнес на рельси системного керування, замість спонтанного, прибрати в бізнесі будь які "пожежі" та непрогнозовані результати, що можуть призвести до краху або стагнації. Ми відобразимо основні показники успіху вашого бізнесу, створивши Business Intelligence систему, визначимо ключові фактори успіху, декомпозуємо їх на категорії покращень, оцифруємо, вибудуємо процеси ваших бізнес операцій для системного покращення їх результатів та автоматизуємо ті операції, які можливо автоматизувати.

Як може Business Intelligence система сприяти масштабуванню бізнесу

Business Intelligence система вирішує проблему систематизації даних та їх читання з інших операційних сервісів бізнесу, таких як CRM, HRM, Маркетинг системи і таке інше. Це дозволяє приймати більш ефективні системні рішення, щоб модернізувати виконання бізнес операцій, підвищити ефективність і прозорість, збільшити результати продаж, і потенційно знизити витрати, за рахунок оптимізацій. Наша компанія допомагає створити Business Intelligence систему та налаштувати досягнення вищеописаних результатів.Успішне впровадження BI системи дає змогу перетворити процеси компанії на комплексне рішення, а також забезпечує безперебійну роботу всіх використовуваних інструментів. Система автоматично розраховує Ключовий Показник Результативності у форматі чіткої повної своєчасної порівняльної інформації. Ще одним значним плюсом впровадження Business Intelligence системи є прискорення складання звітів, оскільки система мінімізує рутинну працю. Звітність ґрунтується на відображенні та аналізі великих даних і виключає людський фактор.BI система - це потужний аналітичний інструмент, здатний відстежувати й аналізувати дані в реальному часі. З її допомогою ухвалення рішень стає більш швидким і ефективним. Впровадження Штучного Інтелекту допомагає фахівцям чітко розуміти результати рішень ще до їх впровадження в реалізацію, завдяки можливостям моделювання цих рішень та відображення потенційних результатів. Штучний Інтелект не переймає на себе функцію ухвалення рішення, проте є незамінним радником.У BI системі є низка незаперечних переваг для масштабування бізнесу:● Мінімізація помилок і людського фактору,● Скорочення адміністративних витрат,● Візуалізація даних,● Зниження ризику неправильних управлінських рішень.Є одне головне правило впровадження автоматизації бізнес-процесів: виконувати її необхідно крок за кроком, а починати з тих сфер, де введення даних може істотно гальмувати процеси і ризикувати фактором здійснення людської помилки. Час розробки та впровадження таких систем може займати від 3 місяців до 3х років, все залежить від розміру вашого бізнесу та кількості бізнес операцій.

Автор:

Сергій Тимчук, CEO Computools