Як зміниться освіта в Україні: Лісовий заговорив про трансформацію

Для зміни системи освіти в Україні треба постійно займатися трансформацією одразу всіх галузей.

Йдеться про дошкільну, загальну середню освіту та старшу школу, говорить міністр освіти та науки Оксен Лісовий у коментарі "Сніданок з 1+1".

"Мова не лише про українську освіту. Будь-яка система освіти повинна постійно працювати над своєю модернізацією. Тому що освіта це те, що готує людину до завтрашнього дня. Якщо ми дійсно хочемо змінити систему освіти, ми повинні постійно займатися трансформацією одразу всіх галузей", - каже Оксен Лісовий.

Перша галузь дошкільна освіта

"Зараз працюємо над дошкільною освітою. Вона має досить великі проблеми, але дуже велике значення. Тому що, по-перше, якісна дошкільна освіта, безпечні умови і хороші можливості для розвитку дітей закладають основу в дитину для подальшого її руху, успіху в школі і успіху в житті", - говорить Лісовий.

Це можливість самореалізовуватися батькам, матерям, виходити на ринок праці, особливо зараз, коли нам потрібні робочі руки, зауважив міністр.

"Конкретно зараз обговорюємо з експертами той комплекс реформ, який будемо там проводити. Відкриваємо доступ приватній ініціативі в організації дошкільних навчальних закладів. Відкриваємо швидкий доступ до професії швидке навчання професії вихователя. Працюємо над зміною соціального статусу вихователя дошкільного закладу, тобто йдеться про заробітну плату", прокоментував міністр.

Друга галузь загальна середня освіта

"Відновлюємо Нову українську школу проєкт, який прекрасно себе проявив. Сьогодні працюємо над відновленням субвенцій на базову школу. Тому що знаємо, що діти провчились в молодшій школі, хороші відгуки батьків, хороша результативність дітей в тих позиціях, на які спрямована була реформа НУШ, вийшли в базову школу і проєкт зупинився", розповів Оксен Лісовий.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Рік педагоги витягували все це на власному ентузіазмі, по суті рятували цю реформу. Зараз уряд виділив 1,5 млрд грн. на відновлення реформи закупівлю необхідного обладнання для базової школи і розграбованих шкіл на окупованих територіях, а молодша школа, яка була обладнана належним чином, отримає нове обладнання. Також йдеться про підготовку вчителів, зауважив Оксен Лісовий.

Третя галузь академічні ліцеї і професійні коледжі

"Тобто вчимося до дев'ятого класу, а опісля йдемо або в академічний ліцей, або в професійний коледж. Там навчаємося ще три роки. З професійного коледжу виходимо з професією на ринок праці, а з академічного ліцею ми йдемо у заклад вищої освіти. Профтех освіту, вищу освіту і науку ми також трансформуємо", - зазначив міністр.

Керівникам установ професійної вищої освіти, професійних коледжів, академій та університетів повідомили про дату та формат навчання. Рекомендується розпочати навчальний рік 1 вересня 2023 року офлайн. Причина цьому - погіршення якості навчання.

В Міносвіти рекомендують закладам вищої та спеціальної вищої освіти максимально перейти до здійснення освітнього процесу в аудиторному форматі з урахуванням наявності та місткості укриттів.