Як зміниться тривалість літа і зими в Україні за 20 років: кліматолог здивувала прогнозом

Тривалість літа в Україні може збільшитись

У наступні 20 років тривалість літа в Україні може збільшитись майже на місяць, порівняно із початком століття. Про це в інтерв'ю РБК розповіла Віра Балабух, кандидат географічних наук, завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України.

«У найближчі 20 років тривалість літа на переважній більшості території України може збільшитись на тиждень, за іншим сценарієм – на два тижні, порівняно з початком століття. У середині століття літо може тривати на два-три тижні довше і майже на місяць за іншим сценарієм», – розповіла вона.

За словами Віри Балабух, зростання температури повітря впливатиме на тривалість сезонів, збільшуючи тривалість літа і скорочуючи тривалість зими. За останні 60 років в Україні середня температура зросла вдвічі швидше, ніж глобально.

«Збільшується кількість літніх днів з середньою за добу температурою повітря вище 15 град у середньому на 8 днів кожні 10 років. Такі зміни зумовили суттєве зростання літнього періоду в Україні. Торік ми спостерігали у вересні температуру повітря, яка характерна для червня-липня», – зазначила Балабух.

Також, Віра Балабух зазначила, що літо стає більш спекотним, збільшується кількість тропічних ночей, що негативно впливає на здоров'я людей. Зимовий період стає менш холодним і коротшим, і це призводить до того, що взимку замість снігу йде дощ.

Нагадаємо, що свою рекордну температуру Земля зафіксувала в 2023 році. Таке підвищення температури обумовлене змінами клімату та явищем Ель-Ніньо.