Яким буде врожай цьогоріч – у міністерстві зробили заяву

Україна цього року зможе засіяти майже стільки ж площ, що й торік.

Аграрії зможуть виростити щонайменше удвічі більше культур, ніж споживають українці. Збережеться експортний потенціал агросектору на рівні попереднього року понад $20 млрд. Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький сказав про це під час телемарафону, передає Gazeta.ua.

"У минулорічному прогнозі не враховувалася частина деокупованих Миколаївської, Харківської та Херсонської областей. Уряд робить максимум заходів, щоб суттєва частина і цих областей, які ще треба оглянути й розмінувати, також була засіяна. Тому, можливо, у підсумку ми навіть вийдемо на трохи більші площі, ніж торік", розповів він.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Процес розмінування складний і довготривалий. Зберігається ризик, що 2% від загальних національних сільськогосподарських площ не зможуть засіяти.

У цьогорічній посівній засіють більше олійних культур. Це призведе до часткового зниження валового виробництва зернових культур в Україні.

"На внутрішній ринок це суттєвого впливу не матиме, бо ми виростимо щонайменше удвічі більше, ніж споживаємо. Але це впливатиме на міжнародні ринки, оскільки в результаті це може підтримувати тренд на доволі дорогу сировину, високі світові ціни на зернові", пояснив заступник міністра.

Однією з основних тем майбутнього саміту Україна ‒ ЄС будуть попередні переговори щодо вступу нашої країни до Євросоюзу. Зустріч запланована на 3 лютого у Києві, розповів міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.