"Яку зброю Кім Чен Ин везе Путіну" - Bloomberg

Стаття на сайті Bloomberg

Розкішний бронепоїзд із лідером Північної Кореї Кім Чен Ином прибув до Росії напередодні його саміту з Володимиром Путіним, який, за словами чиновників США, буде зосереджений на постачанні зброї для війни Москви проти України.

Поїзд Кіма помітили у вівторок в Уссурійську, на північ від Владивостока, де він отримає новий локомотив. Потім продовжить рух по Транссибірській залізниці до Хабаровська або, можливо, Комсомольська-на-Амурі.

Кім Чен Ин може відвідати далекосхідні міста, де виробляють російські винищувачі та розташований космодром.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна досягне своїх військових цілей" Пітер Дікінсон про візит Блінкена

Саміт між двома лідерами, які опинилися в міжнародній ізоляції та під санкціями, знаменує перший випадок, коли Кім Чен Ин покинув Корейський півострів з 2019 року. Тоді він провів свій єдиний інший саміт із Путіним - у Владивостоці. Зустріч дає змогу Путіну отримати зброю для війни на виснаження в Україні, а Кім Чен Чен Ину отримати допомогу для своєї економіки, а також розширити свої можливості для розвитку ядерної зброї.

Кім подорожує зі своїм міністром закордонних справ, вищими військовими чиновниками та вищими кадрами у своєму секторі озброєнь. Це вказує на те, що передача боєприпасів може бути на порядку денному саміту.

Лідери двох країн проведуть зустріч тет-а-тет для обговорення двосторонньої співпраці. Кім і Путін проведуть офіційний обід.

Окремо Путін також матиме контакти з главою Китаю Сі Цзіньпіном до кінця року.

Увага може швидко переключитися на Пекін, якщо Путін поїде до Китаю на форум "Один пояс, один шлях" у жовтні. Це буде перша закордонна поїздка російського президента після того, як Міжнародний кримінальний суд видав ордер на його арешт за вірогідні воєнні злочини.

Парія Путін не зміг досягти своїх цілей на полі бою в Україні і тепер мандрує своєю країною з капелюхом у руках, щоб благати Кіма про військову допомогу речник Держдепу

Протягом кількох місяців США звинувачували Північну Корею в постачанні боєприпасів для допомоги Путіну у війні в Україні. Москва і Пхеньян це заперечували. Речник Держдепу Метью Міллер заявив, що "парія" Путін не зміг досягти своїх цілей на полі бою в Україні і тепер "мандрує своєю країною з капелюхом у руках, щоб благати Кіма про військову допомогу" .

Найбільш очевидні предмети, які є у Пхеньяна і потрібні Москві - це артилерійські снаряди та ракети, які Москва може використовувати в озброєнні радянських часів, яке вона застосовує в Україні.

Північна Корея має одні з найбільших у світі запасів боєприпасів, які потрібні Росії

Північна Корея має одні з найбільших у світі запасів боєприпасів, які потрібні Росії. США заявили, що будь-які постачання не змінять хід війни, і сказали Пхеньяну, що той заплатить свою ціну за будь-які постачання зброї.

Але Вашингтон має небагато важелів впливу, щоб стримати двох найбільш непримиренних геополітичних ворогів західного світу від зміцнення зв'язків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Китайці декілька разів натякали Путіну закінчувати війну. Побачили слабкість" - полковник

"Це зустріч двох лідерів на межі відчаю. Путін стикається з проблемами у війні з Україною, включаючи нестачу снарядів і зброї. Ні Кіму, ні Путіну нічого втрачати, проводячи цю зустріч", - каже Су Кім, колишній корейський аналітик ЦРУ, який працює в американській управлінській консалтинговій фірмі LMI.

Натомість Кім Чен Ин, можливо, буде вимагати продовольчої допомоги, та технологій, щоб допомогти побудувати атомний підводний човен і розгорнути супутники-шпигуни. Будь-яка готівка також була б великою допомогою для мізерної економіки КНДР, яка зараз, за оцінками, менша, ніж коли Кім Чен Ин прийшов до влади 10 років тому, і має мізерні валютні резерви.

Нам Сон Вук, професор, який викладає соціалістичну політичну економію в Корейському університеті в Сеулі, сказав, що Північна Корея є, мабуть, єдиною країною, до якої Москва може звернутися за справжньою допомогою щодо своєї звичайної зброї радянських часів. Він додав, що потік боєприпасів може допомогти Путіну продовжити війну в надії на зміну адміністрації в США, яка буде менш схильна постачати зброю Україні, ніж президент Джо Байден.

"Росія, мабуть, переглянула негативні сторони залучення Пхеньяна, але ситуація настільки термінова, і вони не можуть дозволити собі піклуватися про будь-які попередження з боку США", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На концерті у Кобзона: скільки генералів втратила РФ за час війни

Дискусії між Пхеньяном і Москвою щодо надання Північною Кореєю подальшої військової підтримки війни Росії в Україні активно просуваються, заявив високий чиновник НАТО в понеділок. Міністр оборони Росії Сергій Шойгу відвідав КНДР у липні, щоб запросити поставки боєприпасів, і північнокорейський лідер розраховує продовжити ці дискусії, сказав чиновник.

Пхеньян, якому вже близько 15 років заборонено продавати зброю, відкидає звинувачення в постачанні Росії. Проте у грудні Білий дім заявив, що має докази того, що КНДР завершила першу постачання зброї ПВК "Вагнера" для використання в Україні, яка включала ракети.

Військова допомога від Північної Кореї означало б для двох країн розворот. СРСР був найбільшою підтримкою Пхеньяна після того, як він був офіційно утворений 75 років тому, і постачав йому зброю, необхідну для вторгнення в Південну Корею на початку Корейської війни 1950-1953 років.

Переклад Gazeta.ua