Аудитори знайшли у Мін’юсті порушень на 3,5 млрд грн

За період з 2019 по 2022 роки Міністерство юстиції України при виконанні своїх обов'язків витратило 18,1 млрд грн. Проте, за результатами аудиту, Рахункова палата виявила недоліки та порушення на суму 3,5 млрд грн. Це спричинило неефективне використання та управління бюджетними коштами.

Експерти Рахункової палати встановили, що Міністерство юстиції порушувало законодавство при витраті 1,6 млрд грн, а також 1,1 млрд грн витрачено з порушенням бюджетного законодавства. Крім того, було призначено неефективне управління бюджетними коштами на суму 649 млн грн, з яких 117 млн грн не було використано з відкритих асигнувань загального фонду держбюджету. Також було непродуктивно витрачено понад 104 млн грн.

Згідно зі звітом Рахункової палати, Міністерство юстиції не змогло створити ефективну систему внутрішнього контролю, яка забезпечувала би дотримання законодавства на всіх етапах планування потреб, затвердження кошторисів видатків та витрачання бюджетних коштів.

За звітом Рахункової палати, Міністерство юстиції завищувало витрати на надбавки за інтенсивність праці, особливо важливу роботу та премії держслужбовцям на суму майже 1,6 млрд грн протягом 2019-2021 років. Кошти були витрачені непродуктивно, що стосувалося також модернізації державної служби та управління людськими ресурсами, на які було витрачено 104 млн грн.

Великою часткою витрат Міністерства юстиції стало замовлення послуг державного підприємства "Національні інформаційні системи" (ДП "НАІС") для функціонування єдиних та державних реєстрів. Загалом на це було витрачено понад 1,5 млрд грн. Аудит підтвердив, що Міністерство не встановлювало належного контролю щодо визначення річної потреби ДП "НАІС" та витрачання цих коштів.

Аудит також виявив порушення ведення бухгалтерського обліку Міністерством юстиції, що призвело до невідображення у вартісному виразі права власності на базу даних Єдиного реєстру засуджених та осіб, узятих під варту. Було витрачено майже 80 млн грн на адміністрування цієї бази даних.

Міністерство також порушило урядові обмеження на витрати бюджету для придбання легкових автомобілів, купивши у квітні 2022 року транспортний засіб Toyota Land Cruiser 150 на суму понад 1,2 млн грн за рахунок державного підприємства "Підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№130)".

У 2018 році Рахункова палата також проводила аудит використання бюджетних коштів, виділених Міністерству юстиції для керівництва та управління в сфері юстиції, і внесла 12 пропозицій щодо усунення виявлених недоліків і порушень. На момент закінчення аудиту було виконано лише 11 з них.