Бабине літо чи холоди: синоптики порадували прогнозом на вересень

Красиві осінні листя на фоні сонцепаленого неба
Красиві осінні листя на фоні сонцепаленого неба

Завершується літо, але спека в Україні не збирається зникати. Навіть ночі не принесли прохолоди, і світловий день все ще триває довше за ніч. За серпень день став коротшим на дві години, але все одно триває довше за ніч. Осіннє рівнодення прийде лише 22 вересня.

Цю інформацію розповіли в статті ТСН.

За даними Укргідрометцентру, вересень буде тепліший, ніж зазвичай. Прогнозується середня місячна температура повітря +15-20 градусів, що на 2 градуси вище за норму. На півдні країни буде ще тепліше: +18-20 градусів, а в Карпатах трохи прохолодніше: +13-14 градусів.

Щодо опадів, очікується нормальна кількість, але це може бути недостатньо для компенсації літньої посухи. Випаде від 37 до 76 мм дощу, а в Карпатах місцями навіть до 111 мм. Найбільше опадів очікується на заході України.

Інтернет-ресурси надають детальніший прогноз для регіонів. В перший тиждень вересня очікується особливо спекотно, з температурою понад +30 градусів у багатьох областях.

На заході протримається спека до 8-9 вересня, після чого розпочнуться дощі, і температура знизиться до +23-25 градусів. Друга половина місяця буде ще прохолоднішою, з сильними опадами, особливо в Івано-Франківській, Чернівецькій та Хмельницькій областях.

У північних областях спека затримається на тиждень, але потім почне знижуватися. У середині місяця буде дощово, з температурою +20-22 градуси вдень і +13-15 вночі. Кінець місяця принесе ще більше похолодання, з температурою +18-20 градусів вдень.

У центральних областях початок місяця буде спекотним, але з поступовим похолоданням. З 10 вересня очікуються дощі, особливо сильні в Полтавській та Дніпропетровській областях.

На сході спека триватиме найдовше. Похолодання буде поступовим з дощами середині місяця. Особливо дощово буде на Харківщині з 8 по 16 вересня.

У південних областях погода буде різнородною. Одеська область, завдяки впливу моря, уникне сильної спеки. У Миколаївській, Херсонській та Запорізькій областях на початку місяця може бути температура до +33 градусів. В Криму вересень розпочнеться з дощів та гроз, але потім встановиться класична осіння погода.

Таким чином, вересень в Україні буде теплим і різноманітним. Важливо бути готовими до спеки літа і до дощів осені. Незважаючи на потепління клімату, осінь все ж таки наступає з прохолодою і опадами.

Нагадуємо, що з 1 вересня у школярів в Україні з'являться нові правила.

Читайте також