Байден обрав кандидатуру на посаду генсека НАТО

Президент США Джо Байден хоче, щоб наступним генеральним секретарем НАТО стала

Раніше Білий дім відмовився підтримати кандидатуру міністра оборони Британії Бена Воллеса на цю посаду, повідомляє The Telegraph.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Президент США намагався переконати фон дер Ляєн стати наступником пана Столтенберга на тлі побоювань, що підходящий кандидат не з'явиться протягом наступних 12 місяців.

"У нас виникнуть проблеми наступного року, коли стане ясно, що поле не є сильнішим, ніж цього року", сказало джерело.

Містер Байден і фон дер Ляєн встановили "міцний зв'язок" за останні роки, сприяючи тісним трансатлантичним зв'язкам щодо Китаю, України та клімату, повідомило інше джерело.

Країни-члени НАТО обговорювали варіанти наступників Столтенберга. Претендентами були міністр оборони Британії Бен Воллес, а також прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас, прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес та голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн. Ніхто з них так і не зміг отримати підтримку 31 держави-члена НАТО.

У вівторок союзники по НАТО домовилися про продовження повноважень Єнса Столтенберга, який обіймає посаду генерального секретаря з жовтня 2014 року, на один рік до осені 2024 року.