Білоруси вийшли на протести

9 серпня 2020-го, у Білорусі розпочалися масові протести через сфальсифіковані президентські вибори. На них перемогла опозиціонерка Світлана Тихановська, але вона вимушена була покинути країну. Диктатор Олександр Лукашенко сфальсифікував вибори й став самопроголошеним президентом.

Це наймасовіші в сучасній історії країни протести. Основною метою була відставка Лукашенка й проведення повторних чесних президентських виборів. До кінця 2020-го білоруський режим придушив виступи, проте репресії і вбивства противників Лукашенка тривають у Білорусі й за її межами. Західні країни запровадили санкції до білоруської влади.

Перші протести розпочалися в травні 2020 року в Мінську й інших містах. Спочатку вони були пов'язані з арештом опозиційних кандидатів у президенти й недопущенням їх до виборів. Після того, як ЦВК зареєструвала кандидатуру Світлани Тихановської і вона стала єдиною опозиційною кандидаткою, її мітинги в різних містах збирали тисячі людей. Влада перешкоджала їхній організації.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

У день виборів після публікації перших офіційних екзитполів, що свідчили про нібито переконливу перемогу Лукашенка в першому турі, але суттєво розходилися з опозиційним підрахунком, масові протести охопили одночасно багато міст. Їхньою метою був чесний підрахунок голосів і відставка Лукашенка, який обіймає посаду президента з 1994 року. Уряд почав жорстоко придушувати мирні протести. На кілька днів у країні майже повністю відімкнули інтернет. Затримали тисячі людей. Після трьох днів протистояння влада зупинила придушення протестів, але затримання тривали. Правозахисники фіксували жорстокість силовиків на вулицях і, особливо, у слідчих ізоляторах. Кілька людей загинуло.

Підтримка російського автократа Путіна на піку протестів допомогла Лукашенкові втриматися. І після нетривалого затишшя каральні сили безпеки розгорнули агресивну кампанію залякування опонентів режиму.

11 серпня протестувальники оголосили страйк, до якого приєдналися понад 20 підприємств. Зокрема, МАЗ, БелАЗ і Білоруськалій. З 9 серпня в усій Білорусі щодня відбувалися мирні акції солідарності й страйки, а у вихідні - багатотисячні марші.

Станом на серпень 2023 року Білорусь активно підтримує Росію у війні проти України. Надала свої території для наступу з півночі, постачає зброю та боєприпаси, на її полігонах тренувались російські мобілізовані.