Біженець Тищенко, ганьба Мінкульту і Ломаченко з попами РПЦ: у які зашквари цьогоріч вляпалися політики і зірки

2022-й рік став найважчим і найдраматичнішим в історії незалежної України. Повномасштабна агресія РФ призвела до численних втрат серед цивільних та воїнів ЗСУ. А мільйони людей стали вимушеними переселенцями або виїхали за кордон.

Попри жахіття, які принесли російські окупанти, життя в державі протягом року в буквальному сенсі "кипіло". Потужно активізувався волонтерський рух, чимало громадян пішли у військо захищати Україну, підприємці прикладали надзусилля для втримання своїх бізнесів, щоб живити економіку держави.

Політики, дипломати і чиновники теж не стояли в стороні. Однак поки деякі прикладали зусилля для просування і відстоювання українських інтересів, інші "відзначилися" потраплянням у зашкварні та курйозні ситуації, які викликали широкий резонанс серед населення. Не оминули гучні скандали і частину українських зірок та навіть цілі міністерства.

Gazeta.ua підготувала ТОП-зашкварів, які трапилися у 2022-му та широко обговорювалися у соціальних мережах.

ТИЩЕНКО І "ЛИВАН"

Цьогоріч з одіозним нардепом від "Слуги народу" Миколою Тищенком трапилося відразу кілька курйозних і скандальних ситуацій.

На початку березня, коли ЗСУ активно відбивали атаки російського ворога Микола Тищенко виїхав до Закарпаття та періодично з'являвся в оздоровчо-рекреаційному комплексі "Косино". Там він вдавав із себе переселенця та не соромився вимагати безкоштовні обіди, повідомляло інформаційне агентство Уніан із посиланням на власні джерела. Ситуація призвела до появи низки мемів у соцмережах. Люди жартували, що Тищенко поїхав на Закарпаття, щоб звільнити Ужгород і Мукачево.

Згодом Микола Тищенко зайнявся волонтерською діяльністю. Але у червні втрапив відразу у кілька зашкварних ситуацій. 11 числа він "засвітився" на благодійному вечорі в Чехії та разом зі співачкою Tayanna попозував для фото, яке артистка сама ж і виклала в Instagram. І додала, що на вечері було зібрано 2,2 млн грн, які підуть на авто для ЗСУ.

"Коля Тищенко зі своєю дівчиною гуляє на вечірці у Празі, а ви холопи останні сухарі доїдайте", - написав у Facebook журналіст Сергій Медяник.

За кілька днів нардепа спіткав інший скандал журналісти "Слідство.Інфо" опублікували текст в якому зазначалося, що Тищенко ще у квітні передав одній зі столичних територіальних оборон бронежилети, які у подальшому виявилися непридатними для користування і були виготовлені майже 40 років тому.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Сам нардеп заявив, що він не купував ці бронежилети, а тільки здійснив логістичну доставку.

"Ми його (бронежилет) перевіряли, він витримував захист і всі свідчення, які сьогодні ви кажете, це просто не до мене", - заявив "слуга".

На початку серпня журналісти BIHUS.info виклали аудіозапис на якому чоловік, з голосом схожим на Тищенка, заявив що волонтерська діяльність для нього це просто політичний піар.

У жовтні Тищенко втрапив у курйозну ситуацію. На сторінці у Facebook він порадів звільненню "Ливану". Очевидно, йшла мова про деокупацію міста Лиман на Донеччині. Однак все зіпсувала одруківка. Утім, згодом Тищенко заявив, що даний допис - це взагалі-то фейк. І звинуватив у провокації колишнього колегу по фракції Олександра Дубінського. Чи дійсно він вдався до такої підстави - досі незрозуміло.

У перші числа грудня Микола Тищенко знову "засвітився" у ЗМІ. Журналіст Віталій Глагола повідомив, що нардеп із групою осіб намагався проникнути на територію приватної бази "Грінвуд 2005". Охоронець викликав поліцію. Що робив "слуга" на території досі невідомо.

НЕПРИСТОЙНИЙ ЖЕСТ МІНКУЛЬТУ

В один із найгучніших цьогорічних зашкварів потрапило Міністерство культури. Перед Днем незалежності Мінкульт разом із креативним агентством Banda обрали жест, яким закликали українців вітати одне одного із 24 серпня. І все б нічого, якби складений пальцями мінкультівський тризуб, не виявився непристойним та із сексуальним підтекстом.

"Складаєте пальці, робите фото, додаєте хештег #ТРИЗУБНЕЗАЛЕЖНОСТІ та викладаєте у соцмережі", - звернулися організатори до українців.

Після цього у мережі з'явилося фото зірок, які використали цей жест. Зокрема, Надія Дорофеєва, реперка AlyonaAlyona, модель Даша Астаф'єва. Показав такий тризуб і очільник міністерства Олександр Ткаченко.

Пізніше ж виявилося, що такий порядок складення пальців більш притаманний для означення сексуальної активності, яка має назву Shocker. На Мінкульт та Banda Agency обрушилася хвиля критики. Особливо людей обурив той факт, що міністерство проігнорувало правильний знак тризубу, яким можна вітати одне одного в Україні. Його свого часу показував політик В'ячеслав Чорновіл.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мені шкода, що я не осягнула всього цього раніше" Дорофеєва зробила заяву щодо Росії

Після цього у міністерстві визнали, що не дослідили тему жестів достатньо.

"Приносимо наші щирі вибачення за те, що всі "перекреативили". Наголошуємо, що у жодному випадку ніхто не ставив за мету зневажити або образити наших співгромадян. Переконані, що тризуб Чорновола єдиний правильний жест цього символу", - наголосили у відомстві.

Вибачилися за жест і у Banda Agency. ТКАЧЕНКО І БУЛГАКОВ

Потрапив у "зашкварну" історію наприкінці року і міністр культури Олександр Ткаченко. У своєму Facebook він оприлюднив відеозвернення в якому запитав українців: "Якій даті Різдва ви віддаєте перевагу?". І закликав переходити в "Дію" та голосувати за 25 грудня чи 7 січня.

І все було би добре, якби у відеозверненні Ткаченко не був одягнутий у худі прикрашене цитатами російського письменника Михайла Булгакова. Цей момент підмітив блогер та волонтер Сергій Стерненко.

"Нічого незвичайного, просто міністр культури Ткаченко під час великої війни вдягає худі з цитатами українофоба Булгакова", - написав Стерненко в Telegram.

Взагалі, це не перший цьогорічний реверанс Ткаченка у бік Булгакова. У вересні він висловився проти закриття музею російського письменника у Києві, попри те, що цього вимагала Національна спілка письменників України.

"Мені дивно було прочитати заяву спілки письменників. Чим завадив музей Спілці письменників не знаю. Булгаков киянин. Так, у нього були в деяких його творах, художніх, підкреслюю, творах, репліки певних героїв щодо визвольних змагань України на початку 20-го століття. Але думаю, що музей тут точно не винен", - заявив Ткаченко.

Михайло Булгаков дійсно є уродженцем Києва та прожив у місті до 1921-го. Однак попри це більшість літературних експертів не вважають його українським автором. І одним з критеріїв називають мову Булгаков користувався виключно російською. До того ж він не раз проявляв українофобську позицію.

"Йому було складно зрозуміти, як зруйнувався світ затишної імперії кінця XIX початку XX століття, в якому він виріс. Він бачив причину руйнації цього світу у приході українства, націоналістів, Петлюри, гетьмана Скоропадського і так далі. Зруйнувався цей затишний світ, до якого він звик. Він цього боявся, тому протидіяв", розповідав Українській правді літературознавець Ростислав Семків.

"ПОПІВСЬКИЙ" ЛОМАЧЕНКО

Зашкварився цьогоріч і український зірковий боксер Василь Ломаченко. Скандали з ним мали в основному релігійний підтекст.

Після 24 лютого у ЗМІ повідомили, що Ломаченко вступив у територіальну оборону Білгород-Дністровського на Одещині, звідки він родом. У мережі з'явилися фото боксера у військовій формі та з автоматом. Попри це, сам спортсмен публічно не коментував факт свого перебування у теробороні. Так само він ніде прямо не засудив російську агресію, на відміну від свого кума Олександра Усика та його дружини Катерини, які зайняли чітку публічну проукраїнську позицію.

Інформаційну тишу Ломаченко "розірвав" восени, коли вирішив повернутися до професійної кар'єри. У жовтні він провів переможний бій у США. А вже у грудні почав вляпуватися у скандали.

Спершу боксер опублікував фото з пекарні Києво-Печерської Лаври, яку контролюють служителі Російської православної церкви в Україні показав, як пече просфори. При цьому той факт, що в обителі вже побувала СБУ, а її намісник Павло Лебідь перебуває під санкціями Ломаченка геть не знітив.

"Готує обід для Паші "Мерседеса", - іронічно коментували світлину українці.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Не пройшло і двох тижнів, як Ломаченко знову зашкварився. Цього разу він опублікував спільне фото з митрополитом Запорізьким і Мелітопольським РПЦ Лукою, який на момент викладення світлини вже перебував під санкціями Ради національної безпеки і оборони.

"Лома, а як щодо України? І чий Крим?", - такого роду коментарі почали з'являтися від людей під фото.

Варто зазначити, що боксер і після таких "зальотів", досі не висловив своєї чіткої позиції щодо російської агресії проти України.

МОВНА ПРОБЛЕМА ДІВЧАТ

Оскандалилися 2022-го і відома ведуча Маша Єфросиніна та співачка Оля Полякова. Вони разом ведуть на YouTube шоу "Дорослі дівчата".

В одному із випусків ведучі пояснили, чому їхній проєкт російськомовний. Нам складно перейти на українську та й глядачі звикли до російськомовного формату, заявили Маша та Оля.

"Ми хочемо говорити українською, ми вивчаємо мову, ми все для цього робимо. Але щоб ось так, у приватній розмові, як з подругою на кухні - так українською, на жаль, не вийде. І вам самим буде не цікаво дивитися бекаючих, мекаючих, зазначила Полякова.

Єфросиніна додала, що їй важко швидко викладати свої думки на українській.

"Не виходить жартувати, і в нас нема цієї хімії", сказала ведуча.

Про мову ведучі починають говорити із 1 хв.

Таке пояснення явно не сподобалося українців і дівчата отримала велику порцію хейту. Згодом Полякова закликала не розколювати суспільство мовним питанням та додала, що перехід на українську це тільки питання часу.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Маша Єфросиніна теж відреагувала на скандал та визнала, що на той момент перебувала за кордоном і не розуміла, наскільки тригерною є тема мови для українців.

"Я облажалася, аналізуючи цю історію. Якби я на той час була в Україні, я би, мабуть, так не сказала", - заявила, зокрема, ведуча.

Підкреслимо, що усі останні випуски "Дорослих дівчат" і Маша, і Оля ведуть виключно на українській мові.

ГАНЕБНИЙ "НАЇЗД"

13 грудня Верховна Рада ухвалила закон про реформу містобудування в Україні. Понад сотня його співавторів переконують закон знизить корупційні ризики в будівельній галузі. Однак критики нововведення упевнені, що така реформа тільки зіграє на руку великим компаніям і нівелює можливості міських влад контролювати забудову.

Одним із активних противників закону став військовий та юрист Олег Симороз, який зараз лікується від втрати обох ніг на війні боєць підірвався на протитанковій міні. Воїн заявив, що реформа була ухвалена "в інтересах будівельної мафії".

Така критика від захисника не сподобалася співавторці закону, "слузі" Олені Шуляк. І вона не вигадала нічого кращого, як приїхати та з'ясовувати стосунки із Симорозом у шпиталі. Після розмови із депутаткою, юрист виклав у соцмережу відео, де жінка дійсно схожа на Шуляк переконує його, що законопроект ухвалено в інтересах країни, а його критика проплачена недоброзичливцями.

"Голова керівної партії "Слуг", напевно думає, що поки в країні йде війна й увага суспільства зосереджена саме на війні, то за зачиненими дверима парламенту, можна спокійно, безкарно й кулуарно, разом із зрадниками з ОПЗЖ протягувати антинародні закони для своєї особистої вигоди", - обурився Симороз.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Дебати у шпиталі набули такого розголосу, що критикувати Шуляк почали навіть однопартійці. А "слуга" Галина Янченко на знак протесту взагалі вийшла з партії.

Згодом Олена Шуляк вибачалася за інцидент через соціальні мережу. Однак імені Симороза у своєму зверненні не вказала.

"Якщо якісь мої вчинки або слова чимось образили бійця, я прошу вибачення. Я точно цього не хотіла, не планувала і не прагнула. А якщо це так було сприйнято перепрошую", - написала Шуляк.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Воїн такі вибачення не прийняв та назвав їх "дном".

"Вибачення" Шуляк переді мною є просто огидним фарсом і знущанням! По-перше, з'явилося воно на шостий день і лише після величезного скандалу та коли народні депутати "слуги" почали писати через неї заяви на вихід з партії, головою якої вона є. По-друге, почала прикриватися передовою, що максимально бридко й цинічно, бо де передова, а де Шуляк, думаю, всім зрозуміло", написав військовий.

ТИМОШЕНКО НА "ГУМАНІТАРНОМУ" ДЖИПІ

Наприкінці жовтня зашкварна історія трапилася із заступником Офісу президента Кирилом Тимошенком. Журналісти BIHUS.info встановили, що він їздить на позашляховику Chevrolet Tahoe, який компанія General Motors передала Україні для гуманітарних місій.

Кирило Тимошенко в ОП відповідає за відновлення України. Тому багато пересувається регіонами. А вказаний джип чорного кольору неодноразово помічали у його поїздках, йдеться у розслідуванні.

В BIHUS.info зазначили, що подібні автомобілі в Україну привозять тільки під замовлення. І нагадали, що навесні General Motors подарувала нашій державі 50 Chevrolet Tahoe машини призначалися для гуманітарних поїздок та евакуації громадян із зони бойових дій, а не для службових відряджень, наголосили розслідувачі.

Журналісти не знайшли доказів того, що авто було з іншої партії або закуплялося окремо органами влади.

Після скандалу Кирило Тимошенко написав пост у Telegram та запевнив, що передасть машину на фронт.

"Щодо Chevrolet Tahoe. Звернувся до ДУСу щодо передачі цього автомобіля в один із прифронтових регіонів, де він буде використовуватися в гуманітарних цілях. Проконтролюю, щоб авто передали найближчими днями. Я робив, роблю і буду робити все для того, щоб наближати нашу перемогу", написав Тимошенко.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Заступник Єрмака визнав, що автомобіль використовувався як службове авто.

"Без приховувань, перебуваючи на балансі Державного Управління Справами. За останні місяці проїхав на цьому автомобілі близько 40 000 км в робочих поїздках по всій Україні. Надалі користуватись цим авто не буду", запевнив Тимошенко.

МОСКОВСЬКИЙ СЛІД ALINA PASH

12 лютого співачка Alinа Pash перемогла у Нацвідборі на Євробачення-2022. Однак після завершення відбору, соцмережі в буквальному сенсі "вибухнули" гнівом. Адже виявилося, що артистка навідувалась з концертами до Росії, літала до Москви та в анексований Крим.

Щодо інформації про Крим співачка спершу заявила, що була там у 2015-му законно і навіть надала підтверджуючу довідку. Однак блогер та волонтер Сергій Стерненко спираючись на інформацію власних джерел заявив, що документ про в'їзд на півострів через територію Херсонщини фейковий.

"Я маю дуже серйозні та обґрунтовані підстави стверджувати, що "довідка", оприлюднена командою Alina Pash, є підробленою. З власних джерел як в ДПСУ, так і в інших структурах мені стало відомо, що за вказаний період, а саме у серпні 2015 року Alina Pash відвідувала окупований Крим саме через територію держави-окупанта", наголосив блогер.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Пізніше артистка почала говорити про "розмазану пам'ять" натякаючи на те, що не дуже добре пам'ятає подробиці в'їзду на півострів.

Скандал завершився тим, що Alinа Pash заявила про зняття своєї кандидатури і не представлятиме Україну на Євробаченні. Пізніше з'ясувалося, що співачку дискваліфікували.

На Євробаченні в Італії Україну представив гурт Kalush Orchestra, який зайняв там перше місце.