Болгарія таємно допомагає Україні зброєю: ЗМІ встановили обсяги

Болгарія лише торік передала Україні озброєння на суму понад $1 млрд.

Щоправда, робила це через країни-посередники, зокрема США, Велику Британію та Польщу. Про це пише видання Euractiv.

Журналісти, зокрема, цитують колишнього депутата Народних зборів Болгарії Велізара Шаламанова. Він стверджує, що болгарські компанії не продають зброю та боєприпаси безпосередньо українським клієнтам. Але є практика реалізації угод через закордонні програми.

Так, лише 2022 року Болгарія опосередковано експортувала в Україну зброї щонайменше на $1 млрд. За словами Шаламанова, у Великій Британії, США та Польщі "є програма з хорошим фінансуванням", через яку закуповується необхідне для України озброєння.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Тобто гроші не українські, а британські, американські, польські чи європейські. Тому озброєння купують через інші компанії. Крім того, важлива логістика, і, як ми всі знаємо, вона переважно організована через Польщу і є відповідальністю тих компаній, які купують на болгарському ринку", розповів Шаламанов.

Видання також зазначає, що Болгарія торік продала за кордон рекордну кількість оборонної продукції. Відправляли зброю, зокрема до Польщі та Румунії, звідки вона вирушала до України.

Перший випадок постачання Болгарією озброєння Україні відбувся ще до початку повномасштабного вторгнення російських військ.

Президент Болгарії Румен Радєв і надалі виступатиме проти відправки болгарської зброї в зону бойових дій в Україні. Він також анонсував, що Болгарія не підтримає санкції проти російського ядерного палива.

Перед цим болгарський президент заявив, що відправлення зброї до України схоже на "гасіння пожежі бензином". Разом з тим він запевнив, що його країна буде підтримуватиме український народ.