Борги за газ, світло, воду та тепло: українців почали масово штрафувати за несплату комуналки

Штраф за несплату комуналки в Україні
Штраф за несплату комуналки в Україні

Проблема заборгованості за комунальні послуги у Києві

За даними Київської міської державної адміністрації, загальна сума заборгованості киян за комунальні послуги становить майже 7,5 мільярда гривень. Це включає борги за гаряче водопостачання та опалення (понад 6,2 мільярда гривень) і за холодну воду та водовідведення (1,2 мільярда гривень).

Проблема ускладнюється тим, що невелика кількість споживачів має значний борг. Згідно з представником "Київтеплоенерго" Костянтином Лопатіним, у столиці існує близько мільйона особових рахунків, але 160 тисяч з них мають довгострокову заборгованість і не звертаються за реструктуризацією. Ці 16% становлять майже 4,5 мільярда гривень боргу. Окрім того, приблизно 10% абонентів не оплачували послуги протягом опалювального сезону 2023/2024 років.

Уряд міста вирішив вжити заходи відповідно до законодавства. Починаючи з червня, киянам, які систематично не платять за комунальні послуги і не звертаються за розстрочкою, нараховується пеня. Це стало можливо після скасування мораторію на застосування штрафних санкцій до боржників Кабінетом міністрів у грудні 2023 року.

За чинним законодавством, споживачам нараховується пеня у розмірі, що не перевищує 0,01% від суми боргу за кожен день прострочення. Представники комунальних підприємств вважають штрафи єдиним ефективним методом боротьби з боржниками. Лопатін наголошує на тому, що несплата послуг є особливо критичною в умовах енергодефіциту.

Раніше ми повідомляли, що українці можуть втратити квартиру через комунальні борги, незважаючи на війну.

Читайте також