"Божественний вітер": японці пустили в бій пілотів-смертників

Уперше у бій вилетіли 20 жовтня 1944 року японські камікадзе. Загін був сформований з пілотів-смертників, які мали 16 років і старше.

Термін "камікадзе" перекладається з японської як "божественний вітер". Вони появилися на заключному етапі Другої світової війни з метою скидати бомби або атакувати ворожі кораблі за ціною власного життя. Було підготовлено 3912 пілотів-камікадзе, але кількість добровольців була втричі більшою, ніж літаків. Камікадзе були возвеличені як герої, їх шанували як богів-камі у святилищах, а їхні родичі вважалися найшанованішими людьми в своєму місті або селищі. Перед політами камікадзе отримували ранг офіцера. Прощалися з ними за стародавнім самурайським звичаєм, п'ючи разом саке та зав'язуючи білосніжну пов'язку на чолі - хатімакі.

Перша атака камікадзе відбулася 21 жовтня 1944 року проти австралійського важкого крейсера "Австралія", який був флагманом флоту. Літак, забрала на себе 200-кілограмову бомбу, торпедував палубні надбудови "Австралії", що призвело до розкидання уламків і палива по всьому кораблю. Однак бомба не вибухнула, але загинуло 30 осіб, зокрема капітан корабля.

Протягом Другої світової війни камікадзе потопили 70 кораблів і суден, ще близько 400 отримали пошкодження. Загинуло більше 5 тисяч військовослужбовців, і стільки ж було поранено.

У філіппінській затоці Лейте 23 жовтня 1944 року розпочалася найбільша морська битва в історії людства між американським та японським флотами. Там японці вперше застосували тактику камікадзе, пілотів-смертників. Усього японці потопили один і вивели з ладу шість авіаносців, втративши 17 літаків, але вони програли битву. Американці також потопили один з двох найбільших лінкорів світу - "Мусасі" і пошкодили інший - "Ямато".

Читайте також: