Бронювання аграріїв. Юрист пояснив ключову перепону

Параметри замовлення продовольчих сільгоспвиробників. Юрист пояснив головну перешкоду
Параметри замовлення продовольчих сільгоспвиробників. Юрист пояснив головну перешкоду

Аграрії мають труднощі з бронюванням на військовий облік

Для того, щоб особу забронювати на військовий облік, потрібно вона вже перебувала на військовому обліку, мала військо-обліковий документ і актуальний номер військово-облікової спеціальності. Проблеми з цим можуть виникати через зміни у законодавстві. Про це у коментарі "Главкому" розповіла військова адвокатка Дар'я Соларьова.

Бронювання військовозобов'язаних здійснюється за списками, які погоджені Міноборони. Проте, приходячи з документами в ТЦК та СП, особа може отримати відмову через застарілий номер військово-облікової спеціальності чи неправильну інформацію про себе, зазначену у рішенні Мінекономіки. Це може призвести до того, що військовозобов'язаного бронюють, але не зараховують на спеціальний військовий облік. Тобто, аграріева реєстрація у системі буде, але мобілізувати його не зможуть поки не будуть виправлені документи.

Для уникнення таких проблем аграріям слід дуже уважно віднестися до подачі документів на бронювання, підкреслює Соларьова.

Зміни в бронюванні аграріїв

Наразі, працівники аграрного сектору не включені до Порядку бронювання військовозобов'язаних під час воєнного стану як окрема професія. Вони бронюються за критерієм критичності підприємства і не більше 50% від загальної кількості військовозобов'язаних на ньому.

Міністр аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький повідомив, що чинні бронювання автоматично пролонгуються на три місяці без подання документів, а нові бронювання надаються на 12 місяців, що є змінами до постанови Кабміну від 5 червня №650.

Також існує можливість подати клопотання щодо збільшення квоти бронювання до 50% для деяких професій. Однак, ця можливість поки не може бути реалізована на практиці.

Читайте також