Продукти подорожчають через дефіцит електроенергії: у Кабміні озвучили сценарії

Дефіцит електроенергії - зростання цін на продукти
Дефіцит електроенергії - зростання цін на продукти

Міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький розповів, як дефіцит електроенергії впливає на виробництво агропродукції. Згідно зі словами Висоцького, у 2024 році очікується зростання цін на харчові продукти на 5-10% через недостатню кількість електроенергії. Це залежатиме від того, як довго матимуть включені генератори. Він також пояснив, що є два сценарії розвитку подій - оптимістичний і песимістичний. У першому випадку ціни зростатимуть на 3-5%, а у другому - на 10%.

Основним фактором підвищення цін є дефіцит електроенергії, що впливає на вартість виробництва. Це призведе до того, що підприємства переробної промисловості будуть змушені постійно використовувати генератори, що підвищить собівартість продукції. Песимістичний сценарій передбачає зростання цін на 10% і обмеження в електропостачанні, тому підприємства будуть переважно працювати на генераторах. Оптимістичний сценарій передбачає зростання цін на 3-5% і підключення підприємств до звичайного електропостачання до жовтня.

Таким чином, висока ціна електроенергії призведе до подорожчання харчових продуктів, а сценарій розвитку ситуації залежатиме від тривалості використання генераторів.

Читайте також