Буданов розказав про ефективність морських дронів Sea Baby

Морські дрони-камікадзе "Морський малюк", які Україна застосовує для ураження об'єктів біля окупованого Криму, є ефективною зброєю.

І це попри те, що до 70% безпілотників знищують росіяни, заявив очільник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов, передає "Радіо Свобода". Він відмовився назвати кількість дронів, які використовує Україна, чи завдань, які вони виконують.

"Зі зрозумілих причин, скільки цих дронів, сказати не можу. Але ви бачите наші нарізки, ті, що роблять ЗСУ, те, що СБУ оприлюднює. Просто порахуйте, скільки це їх має бути. Це багато. Насправді багато. Чи це все ефективно працює? Оскільки є реальні втрати. А ціна такого дрону і ціна бойового корабля неспівставні, то можна сказати, що це досить ефективний спосіб. Зрозуміло, 60%, а може, навіть 70% вони знищують. Це правда. Немає чого тут, як то кажуть, приховувати. Проте для них проблема у тих 30%", сказав він.

Морські дрони це ефективна зброя для стримування. Бувають випадки, коли дрон знищують поруч із російським кораблем, і тоді судно РФ іде на довготривалий ремонт.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Є історія, коли скутери морські зайшли в акваторію бухти Севастополя. Відомий випадок. Його знищили. При підході до фрегата "Адмірал Ессен", прямо при підході. Якщо подивитися спочатку на цю ситуацію невдало, здавалося б. Але від вибухової хвилі, оскільки його знищили приблизно у 100 метрах від корабля, а заряд досить потужний, від уламків було повністю пошкоджене радіоелектронне обладнання корабля. Електроніка, антени, системи та гідроакустика. І він пішов на 3,5 місяці на ремонт. Простояв у доку", зауважив очільник ГУР.

Україна вже освоїла серійне виробництво дронів.

"Це не як робили у гаражах один-два. Це не є зброєю наступу. Зрозуміло, ними неможливо наступати. Але паралізувати діяльність флоту, що, зрештою, в принципі і сталося це вже досягнуто. Кораблі РФ далі, ніж за рейд Севастополя в північному напрямку, взагалі не ходять", додав Буданов.

Кримський міст 17 липня атакували експериментальним морським безпілотником, який отримав назву "Морський малюк" (Sea Baby). Цей дрон став результатом багатомісячної розробки, яка розпочалася одразу після повномасштабного вторгнення РФ в Україну, заявив голова Служби безпеки України Василь Малюк.

Розробкою українських морських надводних дронів займається Служба безпеки України без участі приватних компаній. Вони виготовляються на підземному виробництві на території країни.