Центренерго: відновлювати Трипільську ТЕС без достатніх систем ППО - це марна справа

Трипільська ТЕС потребує відновлення та оборони

Після російської атаки балістичними ракетами, Трипільська ТЕС, яка була повністю зруйнована, може бути відновлена завдяки наданню обладнання європейськими країнами. Проте, без систем протиповітряної оборони, небезпека російських атак залишається високою.

Андрій Гота, голова наглядової ради ПАТ "Центренерго", у програмі "Брифінг" Української служби Голосу Америки, розповів, що хоча деякі російські ракети було збито, загальна нестача ракет української ППО призвела до руйнації ТЕС.

За словами Готи, стійкість української енергетики потребує насамперед забезпечення української протиповітряної оборони. Він наголосив на важливості міжнародного партнерства для відновлення ТЕС та надання необхідного обладнання.

"Будь-що підлягає відновленню, минулого літа мали схожу картину, коли ці блоки були не відремонтовані і на деяких станціях не працювали зовсім. Тобто відновити ми можемо все. У нас дуже добрий колектив, дуже вмотивований колектив для відновлення", - сказав Гота.

Гота також зазначив, що електростанція Трипіль постачала електроенергію для майже 3 мільйонів людей у Київській, Житомирській та Черкаській областях.

Наразі, завдяки сприятливій погоді, споживачі електроенергії ще не відчувають значних перебоїв, проте відключення можуть наступити влітку. Гота застеріг від складнощів, які можуть виникнути взимку.

Крім Трипільської ТЕС, Гота також згадав про зруйновану електростанцію на Харківщині, в результаті атаки російськими ракетами, та підкреслив важливість наявності систем протиповітряної оборони у всіх регіонах.